Master tenisçilerde rekreasyonda algılanan sağlık çıktılarının başarılı yaşlanmaya etkisinde rekreasyonel akış deneyiminin aracılık rolü
The mediating role of recreational flow experience in the effect of perceived health outcomes of recreation on successful aging in master tennis players
- Tez No: 900576
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Başarılı yaşlanma, ciddi serbest zaman, rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları, rekreasyonel akış deneyimi, tenis, Flow experience, perceived health outcomes, serious leisure, successful aging, tennis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Master Tenisçilerde Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktılarının Başarılı Yaşlanmaya Etkisinde Rekreasyonel Akış Deneyiminin Aracılık Rolü Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk amaç, ciddi serbest zamanda master tenis aktivitesine katılan bireylerin, rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları, rekreasyonel akış deneyimi ve başarılı yaşlanma düzeylerindeki farklılıkları çeşitli değişkenlere göre ortaya koymaktır. İkinci amaç ise, rekreasyonda algılanan sağlık çıktılarının başarılı yaşlanma üzerindeki etkisinde rekreasyonel akış deneyiminin aracılık rolünün incelenmesidir. İlişkisel tarama modelindeki araştırmanın çalışma grubunu kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 269 (Ortyaş = 50,59± 6,33) kadın, 350 (Ortyaş = 53,65± 7,55) erkek olmak üzere toplamda 619 (Ortyaş = 52,31 ± 7,20) master tenis oyuncusu oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak ''Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği (RASÇÖ)'' (Yerlisu Lapa vd., 2020), 'Rekreasyonel Akış Deneyimi Ölçeği (RADÖ) (Ayhan, Eskiler ve Soyer, 2020) ve ''Başarılı Yaşlanma Ölçeği (BYÖ) (Hazer ve Özsungur, 2017) ''kullanılmıştır. Parametrik testlerin varsayımından test edilmesinden sonra, elde edilen verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t-testi, ANOVA, MANOVA, Pearson Korelasyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Aracılık etkisinin belirlenmesinde Hayes Process Macro Model yönteminden faydalanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre cinsiyet, medeni hal, eğitim düzeyi, master tenis oynama süresi ve tenis kulübüne üyelik durumu değişkenlerine göre (RASÇÖ) (RADÖ) ve (BYÖ) ortalama puanları üzerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Pearson korelasyon analiz sonuçlarına göre (RASÇÖ) (RADÖ) ve (BYÖ) arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, rekreasyonda algılanan sağlık çıktılarının başarılı yaşlanma üzerindeki etkisinde rekreasyonel akış deneyiminin aracılık etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, rekreasyonda algılanan sağlık çıktılarının, rekreasyonel akış deneyimi ve başarılı yaşlanma üzerinde doğrudan pozitif etkilerinin olduğu saptanmıştır. Gelecek çalışmalarda farklı araştırma gruplarında kavramların derinlemesine anlaşılabilmesi için nitel ve karma desen çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Mediating Role of Recreational Flow Experience in the Effect of Perceived Health Outcomes of Recreation on Successful Aging in Master Tennis Players This study had two main objectives. The first aim was to reveal the differences among individuals who participate in master tennis activities in serious leisure based on various variables such as perceived health outcomes in recreation, recreational flow experience and successful aging. The second purpose was to examine the mediating role of recreational flow experience in the effect of perceived health outcomes in recreation on successful aging. The study group of the research in the relational survey model consisted of 269 (mean age = 50.59 ± 6.33) women and 350 (mean age = 53.65 ± 7.55) men, a total of 619 (mean age = 52.31 ± 7.20) master tennis players selected by convenience sampling method. '' ''Recreation Perceived Health Outcomes Scale (PHORS)'' (Yerlisu Lapa vd., 2020), ''Recreational Flow Experience Scale (RFES) (Ayhan, Eskiler, and Soyer, 2020) and ''Successful Aging Scale (SAS) (Hazer and Özsungur, 2017)'' were used as data collection tools in the study. After the assumption of parametric tests, independent samples t-test, ANOVA, MANOVA, Pearson Correlation analysis methods were used to analyze the data obtained. Hayes Process Macro Model method was used to determine the mediation effect. According to the results of the analysis, significant differences were found on the mean scores of (PHORS), (RFES) and (SAS) according to the variables of gender, marital status, education level, master tennis playing time and tennis club membership status. According to Pearson correlation analysis results, statistically significant positive correlations were found between (PHORS) (RFES) and (SAS). In addition, it was determined that recreational flow experience mediated the effect of perceived health outcomes in recreation on successful aging. In conclusion, it was found that perceived health outcomes in recreation have direct positive effects on recreational flow experience and successful aging. In future studies, qualitative and mixed design studies can be conducted in different research groups to understand the concepts in depth.