Gadamer and aesthetics: A comprehensive critique
Gadamer ve estetik: Kapsamlı bir eleştiri
- Tez No: 900601
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF HALİL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gadamer, Geleneksel Estetik, Estetik Bilinç, Sanat Eseri, Gadamer, Traditional Aesthetics, Aesthetic Consciousness, Artwork
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, Gadamer'in geleneksel estetiğin soyut ve öznel niteliklerine yönelikeleştirisini ve bunun sonucunda ortaya çıkan estetik bilinç ve estetik farklılaşma kavramlarını incelemektedir. Tezin son bölümleri, Gadamer'in kendi felsefi hermeneutiği içinde estetiğin ve sanat deneyiminin konumunu analiz etmeye odaklanmaktadır. Gadamer'in Hakikat ve Yöntem adlı eserinin ilk bölümü, sanat eserlerinin ontolojik statüsünü anlamak için oldukça önemli olan geleneksel estetikeleştirisini ele almaktadır. Ayrıca, Gadamer'in bu çalışmasından sonra belirli sanat eserleri ve türleri üzerine yazdıklarını anlamlandırabilmek için de Gadamer'ingeleneksel estetik eleştirisine aşina olmak faydalı olacaktır. Dolayısıyla bu tez, Gadamer'in estetiği ve sanat deneyimini neden ve nasıl önemli bulduğuna dair kapsamlı bir sunum sağlamak adına yalnızca Hakikat ve Yöntem'e değil, Gadamer tarafından yazılmış diğer çeşitli kaynaklara da başvurmaktadır. Gadamer'in sanat ve estetiğe ilişkin görüşleri Hakikat ve Yöntem'in odak noktasını oluşturmaz. Aslında Hakikat ve Yöntem 'de geleneksel estetiğin aşılmasıyla ilgili bölüm, insanbilimlerinin ve sanatın hakikat iddiasının geri kazanılmasıyla ilgilidir. Gadamer'e göre modern sanat anlayışını şekillendiren Kantçı estetiğin açtığı öznel ve özerkestetik anlayışı, sanatın hakikatle olan bağını zayıflatmıştır. Bu anlayış sanatla vii birlikte, herhangi bir yöntemle sınırlandırılamayacak olan insan bilimlerininhakikatle ilişkisini de zayıflatmıştır. Bu tez, geleneksel estetiğin sorunlu yönlerinedikkat çekerek, Gadamer'in felsefi hermeneutiğinin sanat deneyimini de kapsadığını göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents Gadamer's criticism of the abstract and subjective aspects of traditional aesthetics and the resulting concepts of aesthetic consciousness andaesthetic differentiation. The final chapters of this thesis focus on analyzing the status of aesthetics and the experience of art within Gadamer's own philosophical hermeneutics. The first part of Truth and Method deals with Gadamer's critique of traditional aesthetics, which is quite crucial for understanding the ontological status of works of art. Furthermore, to make sense of Gadamer's writings on specific works of art or art genres after this work, familiarity with Gadamer's traditional aesthetic criticism is helpful. Therefore, this thesis applies not only to Truth and Method but also to various other sources written by Gadamer to provide a comprehensive presentation of why and how Gadamer finds aesthetics and the experience of art crucial. The chapter on transcending traditional aesthetics in Truth and Method is concerned with recovering the truth claim of human sciences and art. According toGadamer, the subjective and autonomous understanding of aesthetics opened up byKantian aesthetics, which shaped the modern understanding of art, weakened the connection of art with truth. Together with art, this understanding also weakened the relation of the human sciences, which cannot be constrained by any particular v method, to truth. This thesis aims to demonstrate that Gadamer's philosophical hermeneutics encompasses the experience of art by drawing attentiontotheproblematic aspects of traditional aesthetics.