12-14 yaş arası ergen futbolcularda 8 haftalık bosu topu egzersizlerinin dinamik denge gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8 weeks bosu ball exercises on dynamic balance development in adolescent football players between 12-14 years of age
  1. Tez No: 900608
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Denge, Bosu Topu, Football, Balance, Bosu Ball
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Öz Futbol ile ilgili denge ve bosu topu çalışmalarında gözlenen yetersiz literatürde dikkat çekmekte olup; bosu topu gibi egzersizlerin özellikle sağlık açısından son derece önemli ve yenilikçi bir yaklaşım olması, olimpik bir spor branşı olan futbol branşının ülkemizde artan bir ivmeyle gelişim göstermesi, futbol oynayan sporcuların gelişimlerini sağlamaları açısından antrenörlerin bilimsel yollar ile gelişimi kanıtlanmış antrenman modellerine ihtiyaçları açısından önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu çalışmada da 12-14 yaş aralığındaki ergen futbolcularda 8 haftalık bosu topu antrenmanlarının denge gelişimi üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 12-14 yaş aralığındaki ergen futbolculara uygulanan 8 Haftalık Bosu Topu Egzersizlerinin dinamik dengeye etkisi 10 kontrol ve 10 bosu topu egzersizlerine devam eden grup olmak üzere değerlendirilmiştir. Uygulanan program öncesi ve sonrasında Statik Denge (Prokin TecnoBody cihazı) ölçümleri yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre kontrol grubunda yalnızca Area Gap Percentage ölçümünde olmak üzere ilk ve son ölçümler arasında istatiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Bosu egzersiz grubunda ise Perimeter Length, Area Gap Percentage ve Medium Speed'te ilk ve son ölçümler arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kontrol ve Bosu grubunun antrenman öncesi statik denge ölçümleri arasında Perimeter Length, Area Gap Percentage ve Medium Speed ölçümlerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilirken; son ölçümlerde Perimeter Length ve Medium Speed ölçümlerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmemiştir. Çalışma neticesinde 8 haftalık bosu denge antrenmanlarının performans üzerinde etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Abstract The inadequacy observed in football-related balance and bosu ball studies draws attention in the literature; It is thought that exercises such as bosu ball are an extremely important and innovative approach, especially in terms of health, that the football branch, which is an Olympic sport, is developing with increasing momentum in our country, and that coaches need scientifically proven training models to ensure the development of football athletes. In this study, it was aimed to examine the effect of 8-week bosu ball training on balance development in adolescent football players between the ages of 12-14. In this regard, the effect of 8-Week Bosu Ball Exercises on dynamic balance applied to adolescent football players between the ages of 12-14 was evaluated, including 10 control and 10 groups continuing Bosu ball exercises. Static Balance (Prokin TecnoBody device) measurements were made before and after the applied program, and according to the results obtained, a statistically significant difference was found between the first and last measurements in the control group, only in the Area Gap Percentage measurement. In the Bosu exercise group, it was determined that there was a statistically significant difference between the first and last measurements in Perimeter Length, Area Gap Percentage and Medium Speed. In addition, while a statistically significant difference was detected in Perimeter Length, Area Gap Percentage and Medium Speed measurements between the pre-training static balance measurements of the control and Bosu groups; In the last measurements, it was not determined that there was a statistically significant difference in Perimeter Length and Medium Speed measurements. As a result of the study, we can say that 8-week bosu balance training has an effect on performance.