Farklı spor branşlarındaki sporcuların denge performans parametrelerinin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of descriptive characteristics of balance performance parameters of athletes in different sports branches
  1. Tez No: 499162
  2. Yazar: RABİA TUĞBA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Denge, Postürografi, SEBT, DHPS, Sport, Balance, Posturography, SEBT, DHPS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, tam temas, kısmi temas ve temas olmayan farklı spor branşlarındaki sporcuların denge parametrelerinde farklılık olup olmadığını göstermeye çalışmak ve sporcuların denge parametrelerini nicel veri olarak ortaya koymak amaçlandı. Çalışmaya, en az 2 yıllık spor geçmişine sahip, yaş ortalamaları 21,26±4,13 yıl olan gönüllü 90 erkek sporcu katıldı. Gruplar, Amerikan futbolu, voleybol ve atletizm idi. Olguların demografik özellikleri ve genel fiziksel durumları kaydedildi. Denge değerlendirmesi için NeuroCom Balance Master Statik Postürografi cihazı (NeuroCom System Version 8.1 Balance Master) ile Modifiye Denge Duyu Interaksiyonu Klinik Testi (mCTSIB), Stabilite Sınırları (LOS) Testi, Ritmik Ağırlık Aktarma (RWS) Testi, Çömelerek Ağırlık Taşıma (WBS) Testi, Tek Taraflı Duruş (US) Testi yapıldı. Ayrıca, Yıldız Şekilli Denge Testi (SEBT) uygulanarak, Denge Hata Puan Skoru (DHPS) bakıldı. Gruplar arası yaş ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). LOS testinin, anterior yöndeki reaksiyon zamanı sonuçları en iyi Amerikan futbolcularında, ulaşılan son nokta değeri ise en iyi atletlerdeydi (p0,05). Sonuç olarak, denge açısından, spora spesifik farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca, sporcu rehabilitasyonunda, birçok alanda yol gösterecek objektif veriler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to try to show whether there are differences in equilibrium parameters of athletes in different sports branches without full contact, partial contact and contact and aiming to reveal the equilibrium parameters of athletes as quantitative data. 90 volunteer male athletes with a mean age of 21.26 ± 4.13 with at least 2 years of sports history, were included in the study. The groups were American football, volleyball and athletics. The demographic characteristics and general physical conditions of the cases were recorded. The modified Clinical Test of Sensory Interaction Balance (mCTSIB), Limits of Stability (LOS) Test, Rhythmic Weight Shift (RWS) Test, Weight Bearing Squat (WBS) Test and Unilateral Stance (US) Test were performed with a NeuroCom Balance Master Static Posturography Device (NeuroCom System Version 8.1 Balance Master). In addition, the Star Excursion Balance Test (SEBT) and the Balance Error Scoring System (BESS) were evaluated. There was no statistically significant difference between groups' mean age (p> 0.05). In the LOS test, anterior RT value (p 0,05). As a result, in terms of equilibrium, sport specific differences were found. In addition, in the rehabilitation of the athlete, objective data to guide many areas have been determined.