Sıçan beyninde aralıklı açlık dıyeti ve/veya aerobik egzersizin astrosit kaynaklı TGF beta üzerinden bilişsel ve davranışsal performansa etkilerinin incelenmesi
Examination of the effects of intermittent fasting diet and/or aerobic exercise on cognitive and behavioral performance via astrocyte-derived TGF beta in the rat brain
  1. Tez No: 900610
  2. Yazar: SEMİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Psikoloji, Biochemistry, Histology and Embryology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: transforming büyüme faktörü, beyin, aerobik egzersiz, aralıklı açlık diyeti, davranış deneyleri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Aralıklı açlık diyeti (AAD) günün belli bir zamanında yeteri kadar besin alıp, geri kalan zamanda besin almama prensibiyle çeşitli metabolik ve endokrin yolları uyaran bir diyettir. Literatürde diyet ve egzersizin vücutta inflamasyonu azalttığı ve hücre yenilenmesini desteklediği bilinmektedir, ancak hipokampus ve motor korteks nöronlarında bu konudaki bilgiler sınırlıdır. Amaç: Wistar albino sıçanlarda (n: 40) AAD ve/ veya AE'in hipokampuste ve motor kortekste TGF beta reseptör ekspresyonunun bilişsel ve davranışsal testlerde gösterdikleri performans ile ilişkisinin incelenmesidir. Kontrol, AE, AAD ve AAD+AE olmak üzere 4 grupta karşılaştırmalı olarak histokimyasal ve biyokimyasal yöntemler uygulanmıştır. AAD uygulayan gruplar 9 saat sınırsız yemeğe ulaşırken, diğerleri ad libitum beslenmiştir. AE grubunda ise haftanın 5 günü, 40 dak/gün yüzme egzersizi uygulanmıştır. Hipokampüs ve motor alanlarda TGF beta ekspresyonu değişikliklerinin yeni nesne tanıma testi ve açık alan testi ile davranışsal değerlendirilmesinin ilişkisine bakılmıştır. Beyin TGF Beta düzeyleri, aralıklı oruç (IF) grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksektir (p < 0.05). Ayrıca, IF grubunun bilişsel ve davranışsal testlerdeki performans analizi, kaygı seviyesinin belirgin şekilde daha düşük olduğunu ve kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha iyi öğrenme davranışı sergilediğini göstermiştir (p < 0.05). Aerobik egzersiz (AE) grubundaki vücut ağırlıklarının tekrar ölçümleri, kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksektir (p < 0.05). Gruplar arasındaki beyin/beyin kütle indeksi karşılaştırmaları ise anlamlı bir fark göstermemiştir (p > 0.05). Egzersiz sonrası ölçülen neredeyse tüm glikoz düzeyleri anlamlı şekilde farklı bulunmuştur (p < 0.05).
Özet (Çeviri)
Intermittent fasting(IF) stimulates both metabolic, endocrine pathways. Previous literature reveals diet and exercise reduce inflammation and support cellular regeneration. This ongoing study aims to explain the relationship between behavioral tests and TGF Beta expression alterations during IF/AE in the brain. Methods: Wistar albino rats(n: 40) were divided into control, AE and IF groups. While IF groups had access to unlimited food for 9 hours and then fed ad libitum; AE groups were subjected to swimming exercise for 40 min/5 days per 6 weeks. Body, organ weights, glucose levels have been recorded throughout whole experimentation. To compare neuronal alterations of TGF Beta receptor expression in AE, ELISA tests were applied. Cognitive/behavioral performance tests were also applied. Brain TGF Beta levels of the IF group were significantly higher compared to the controls(p0.05).