Sıçan beyninde CREB1 ve CREB2 proteini düzeyinde yaş artışı ile oluşan değişimlerin immünohistokimyasal yöntemle analizi ve bellek bozulmaları ile ilişkisi
An immunohistochemical analysis of CREB1 and CREB2 protein levels in rat brain as a function of age and its relations with memory impairments
- Tez No: 132369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKANT MUAMMER KAYATEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: CREBİ, CREB2, bellek, hipokampus, yaşlanma, Morris su labirenti, immünohistokimya
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET SIÇAN BEYNİNDE CREBİ ve CREB2 PROTEİNİ DÜZEYİNDE YAŞ ARTIŞI İLE OLUŞAN DEĞİŞİMLERİN İMMÜNOHlSTOKİMYASAL YÖNTEMLE ANALİZİ VE BELLEK BOZULMALARI İLE İLİŞKİSİ Dr. Ataç SÖNMEZ Son yıllarda yapılan çalışmalar yaşlılığa bağlı bellek bozukluklarının sinyal iletim sistemindeki düzensizliklere bağlı olabileceğini göstermektedir. Bir transkripsiyon faktörü olan CREB proteini kısa süreli belleğin uzun süreli belleğe dönüşümü sırasında anahtar rol oynamaktadır. Çalışmalar uzun süreli bellek oluşumunun aktivatör (CREBİ) ve inhibitor (CREB2) transkripsiyon faktörleri tarafından düzenlendiğini göstermiştir. Bu çalışmada 18 adet yaşlı (22-24 aylık), 9 adet genç (3-4 aylık) ve 9 adet erişkin (12-13 aylık) Wistar Albino sıçanda Morris su labirenti kullanılarak öğrenme ve bellek perfromansları test edilmiştir. Öğrenme ve bellek testinden sonra hayvanların beyin dokularından kesitler alınarak, immünohistokimyasal yöntemle, hipokampal alanda CREBİ ve CREB2 protein düzeyleri incelenmiştir. Her hayvanın daha önce platformun bulunduğu kadranda harcadığı süre hayvanın bellek skoru olarak kullanılmıştır. Bellek skoru genç hayvanların bellek skoruna göre 1 standart sapma sınırları içerisinde kalan 8 yaşlı sıçan bellek-normal olarak değerlendirilmiştir. Genç sıçanların ortalama skorunun 1 standart sapma altında skora sahip 10 yaşlı sıçan bellek-bozuk olarak sınıflandırıldı. Yaşlı-bellek bozuk sıçanların CREBİ düzeyinin genç, erişkin, ve yaşlı-bellek normal sıçanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı (p=0.032), buna karşın CREB2 düzeyinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir. Bu sonuçlar yaşlı bellek-bozuk sıçanlarda CREBİ protein immünreaktivitesinin anlamlı şekilde azaldığını ve bunun yaşlı-bellek bozuk hayvanlarda görülen uzaysal bellek bozukluğuna etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSRTACT AN IMMUNOfflSTOCHEMICAL ANALYSIS OF CREB1 AND CREB2 PROTEIN LEVELS IN RAT BRAIN AS A FUNCTION OF AGE AND ITS RELATIONS WITH MEMORY IMPAIRMENTS Dr. Ataç SÖNMEZ Recent investigations has shown that age-related memory impairment may be due to dysregulation of signal transduction system. A transcription factor CREB is playing key role during consolidation of short term memory to long term memory. Reports show that long term memory is regulated by activators (CREB1) and inhibitors of transcription. In this study 18 aged (22-24 month), 9 young (3-4 months) and 9 adult (12-13 month) Wistar Albino rats tested for their learning and memory performance by using Morris water maze. Following learning and memory test, CREB1 and CREB2 protein levels determined at the hipocampal area of rats brain tissues using immunhistochemistry. The proportion of time that each animal spent in the quadrant that had previously contained the platform was used as a measure of the animals memory score. Eight aged rats that had goal quadrant retention scores within 1 standard deviation of the young animals were considered as aged memory-unimpaired. Ten aged rats that had scores more than 1 standart deviation below the mean score of the young rats were classified as memory-impaired. Aged impaired rats had a statistically significant decrease in CREB1 levels compared to young and aged unimpaired rats (p=0,032), but CREB2 levels did not show any statisticaly significant difference between all groups. These results show that CREB1 immunreactivity is significantly decreased at aged-impaired rats and may contribute to the spatial memory deficits observed among aged-impaired rats. Key Words; CREB1, CREB2, memory, hippocampus, aging, Morris water maze, immunhistochemistry.