Türk vergi sisteminde yolsuzluk ve yolsuzlukla mücadele stratejileri
Corruption in the Turkish tax system and anti-corruption strategies
- Tez No: 900697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMLA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Vergi, Türkiye, Vergi Sistemi, Mücadele, Strateji, Corruption, Tax, Turkey, Tax System, Struggle, Strategy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yolsuzluk ülke ekonomilerine zarar veren önemli bir etken olarak kabul edilmektedir. Yolsuzluk, ekonomik büyüme ile birlikte sosyal yapıyı da zayıflatmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ekonomik performansın iyileştirebilmesi için yolsuzlukla mücadele edilmesi gerekir. Bu ülkelerin gelişmiş ülkelere erişebilmesi ekonomik büyüme ve gelişme performanslarına bağlıdır. Adı geçen ülkelerde yolsuzluğun önlenmesi oldukça önemli bir olgudur. Yolsuzluğun ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri, yolsuzlukla mücadelede devamlılık arz eden ve nitelikli stratejilere ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında, Türkiye ile uluslararası kuruluşların deneyimleri yolsuzluk stratejileri açısından karşılaştırılmakta, yolsuzlukta büyük pay sahibi olan Türk vergi sisteminin ihtiyaç duyduğu stratejiler saptanmaktadır. Araştırma neticesinde Türk vergi sisteminin yolsuzlukları önlemede esaslı strateji ve politikalar güderek, köklü reformlar gerçekleştirmesi gerektiği kanaatine varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corruption is considered an important factor that harms country economies. Corruption weakens the social structure along with economic growth. Particularly in developing countries, corruption must be fought to improve economic performance. Its ability to reach economically developed countries depends on its economic growth and development performance. Therefore, it is extremely important to prevent corruption in these countries. The harmful effects of corruption on the economy lead to the need for continuous and conscious strategies in the fight against corruption. In this study, the experiences of Turkey and international organizations are compared in terms of corruption strategies, and the strategies needed by the Turkish tax system, which has a large share in corruption, are determined. As a result of the research, it is concluded that the Turkish tax system should carry out radical reforms by pursuing fundamental strategies and policies to prevent corruption.