Renk seçiminde kullanılan farklı ağız içi tarayıcıların etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of different intraoral scanners in color selection
- Tez No: 900766
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız içi tarayıcı, diş rengi, renk seçimi, Intraoral scanner, tooth color, color selection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı ağız içi tarayıcıların renk seçimindeki etkinliklerinin ve tekrarlanabilirliklerinin in vitro olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada üç adet ağız içi tarayıcı (Trioss 5, Primescan, Medit i700) ve iki adet renk skalası (Vita Klasik, Vita 3D Master) kullanılmıştır. Ağız içi tarayıcılarda yapılan ölçümler spektrofotometre ile kıyaslanmıştır. Vita klasik renk skalasında 16 adet Vita 3D Master renk skalasında 26 adet olmak üzere toplam 42 adet örnek bulunmaktadır. Renk skalalarında bulunan her bir örnek kontrol edildikten sonra nötral gri arka plan üzerinde ayrı ayrı sabitlenmiştir. Renk seçimleri için gündüz 12:00 ve 14:00 saatleri arası tercih edilmiştir. Tarama yapılmadan önce cihaz kalibrasyonu firmaların önerdiği şekilde yapılmıştır. Ölçümler cihazların optik ucu yere paralel, örneklere ise dik tutularak üçer kez gerçekleştirilmiştir. Alınan değerlerin doğruluk (accuracy), hassasiyet (precision) ve gerçeklik (trueness) analizleri yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri Bağımsız Örneklemler T Testi ve Tek Yönlü ANOVA parametrik testleri yoluyla analiz edilmiştir. Veri analizleri Python programlama dili kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizlerde Pandas, Numpy ve Matplotlib kütüphaneleri kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, Trioss 5 cihazının Vita Klasik renk kılavuzunda en yüksek doğruluk oranına (%75) sahip olduğu, Primescan cihazının ise Vita 3D Master renk kılavuzunda en yüksek doğruluk oranına (%84,62) sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Trioss 5 cihazı Vita Klasik renk türünde en düşük gerçeklik (0.25) değeriyle en iyi performansı göstermiştir. Primescan cihazı ise Vita 3D Master renk skalasında en düşük gerçeklik (0.15) değeriyle en iyi performansı göstermiştir. Standart sapma analizleri, Trioss 5 cihazının bazı ölçümlerde daha yüksek hassasiyet sunduğunu, Primescan ve Medit i700 cihazlarının ise benzer seviyelerde hassasiyet gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç: Cihazlar karşılaştırıldığında Primescan cihazı, hem Vita 3D Master 'da yüksek doğruluk (%84,62) ve düşük gerçeklik (0.15) değerleri sunarak, hem de tekrarlanabilirlik açısından en tutarlı tarayıcı olması nedeniyle genel performans açısından en iyi tarayıcı olarak değerlendirilebilir. Trioss 5 ise Vita Klasik renk skalasında en iyi performansı (%75) gösteren tarayıcıdır. Tek Yönlü ANOVA Testi kullanılarak yapılan analizlerde cihaz türlerine göre başarılı olma sıklıklarının p değeri .05'ten büyük olması nedeni ile anlamlı olarak farklılaşmadığı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effectiveness and repeatability of different intraoral scanners in color selection in vitro. Materials and Methods: In this study, three intraoral scanners (Trios 5, Primescan, Medit i700) and two color scales (Vita Classic, Vita 3D Master) were utilized. The measurements obtained from the intraoral scanners were compared with those from a spectrophotometer. The Vita Classic color scale contains 16 samples, while the Vita 3D Master color scale contains 26 samples, resulting in a total of 42 samples. Each sample in the color scales was individually secured on a neutral gray background after verification. Color selections were made between 12:00 PM and 2:00 PM. Prior to scanning, the device calibration was performed according to the manufacturers' recommendations. Measurements were taken three times, with the optical tip of the devices held parallel to the ground and perpendicular to the samples. The analyses for accuracy, precision, and trueness of the obtained values were conducted. Statistical analyses of the data were performed using Independent Samples T-Test and One-Way ANOVA parametric tests. Data analyses were carried out using the Python programming language, with the Pandas, NumPy, and Matplotlib libraries employed. Results: As a result of the analyses conducted, it was determined that the Trios 5 device exhibited the highest accuracy rate (%75) in the Vita Classic color guide, while the Primescan device demonstrated the highest accuracy rate (%84,62) in the Vita 3D Master color guide. Furthermore, the Trios 5 device achieved the best performance in the Vita Classic color type, displaying the lowest trueness value (0.25). In contrast, the Primescan device showed the best performance in the Vita 3D Master color scale with the lowest trueness value (0.15). Standard deviation analyses revealed that the Trios 5 device provided higher precision in some measurements, while the Primescan and Medit i700 devices exhibited similar levels of precision. Conclusion: When comparing the devices, the Primescan device can be regarded as the best scanner overall due to its high accuracy (%84,62) and low trueness value (0.15) in the Vita 3D Master, as well as its consistency in terms of repeatability. The Trios 5, on the other hand, is the scanner that demonstrated the best performance (%75) in the Vita Classic color scale. The analyses conducted using the One-Way ANOVA Test revealed that the p-value for the success rates according to device types was greater than .05, indicating that there were no statistically significant differences.