Çanakkale ilinde dağilim gösteren yeşil alglerden codium fragile subsp. Fragile'in element içeriklerinin araştırılması
Investigation the elemental composition of codium fragile subsp. Fragile, a green alga distributed in Çanakkale
- Tez No: 900912
 - Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Codium fragile, Element İçerikleri, Mevsimsel Değişim, Yeşil Makroalgler, Codium fragile, Element Contents, Seasonal Variation, Green Macroalgae
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu tez çalışmasında, Çanakkale Boğazı Kepez bölgesinden toplanan Codium fragile subsp. fragile'in mevsimsel mineral ve ağır metal içerikleri incelenmiştir. Çalışmada Ca, P, Cr, Fe, Cu, Mn, Zn ve Al elementlerinin mevsimsel dağılımları detaylı olarak analiz edilmiştir. Örneklerin mineral içerikleri incelendiğinde, Na, Ca, K, P, Co, Fe, Cu, Ni, Mn, Zn ve Al elementlerinin mevsimsel farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir (p0,05). Kış mevsiminde elementler Na > K > Ca > Mg > P > Al > Mn > B > As > Zn > Cu > Ni > Cr > Fe > Co şeklinde sıralanmıştır. Bahar mevsiminde Na > Ca > K > Mg > P > Al > Mn > B > As > Zn > Cu > Ni > Cr > Fe > Co, yaz mevsiminde Na > Ca > K > Mg > P > Al > Mn > B > Zn > As > Cr > Ni > Cu > Fe > Co ve sonbahar mevsiminde Na > Mg > Ca > K > P > Al > B > Mn > Zn > As > Cu > Ni > Cr > Fe > Co sıralamaları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the seasonal mineral and heavy metal contents of Codium fragile subsp. fragile collected from the Kepez region of the Dardanelles. Our findings on the seasonal distribution of Ca, P, Cr, Fe, Cu, Mn, Zn, and Al are of examined. We discovered that Na, K, Ca, P, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Al, and Zn showed significant seasonal differences (p0.05). In the winter season, the elements were ordered as Na > K > Ca > Mg > P > Al > Mn > B > As > Zn > Cu > Ni > Cr > Fe > Co. In the spring season, Na > Ca > K > Mg > P > Al > Mn > B > As > Zn > Cu > Ni > Cr > Fe > Co; in the summer season, Na > Ca > K > Mg > P > Al > Mn > B > Zn > As > Cr > Ni > Cu > Fe > Co and in the autumn season Na > Mg > Ca > K > P > Al > B > Mn > Zn > As > Cu > Ni > Cr > Fe > Co..