Gestasyonel diyabetes mellitus'lu gebelerde serum alarin düzeylerinin araştırılması
With gestational diabetes mellitus serum alarin levels in pregnancyinvestigation
  1. Tez No: 900938
  2. Yazar: ECEM PAKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AND YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Alarin, gebelik, gestasyonel dibetes mellitus, Alarin, gestational diabetes mellitus, pregnacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Biz bu tıpta uzmanlık tez çalışmasında Gestasyonel Diabetes Mellitus'lu (GDM) gebelerde serum alarin seviyelerinin, GDM tanısında yeni bir biomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeye çalıştık. Gereç ve Yöntem: Prospektif bir kohort araştırma olan bu tez çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniğinde Nisan 2024- Eylül 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu çalışmaya GDM'si olmayan sağlıklı (Grup 1, n=64) ve GDM'li (Grup 2, n=64) toplam 128 gebe dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların sosyodemografik, obstetrik, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile serum alarin düzeyleri veri tabanına kaydedildi ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında yaş, küretaj, ektopik gebelik sayısı, başvuru esnasındaki gebelik haftası, doğum haftası, prezentasyon, bebek cinsiyet, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, ikili tarama testi, üçlü tarama testi ve fetal anatomik tarama açısından karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamış iken, VKİ (28,63 ± 5,41 vs 34,61 ± 8,26; p:0,025), gebelikte alınan kilo (7,54 ± 2,17 vs 12,69 ± 3,58; p: < 0,001), gebelik sayısı [1 (1-2 ) vs 2,5 (1- 4); p:0,001], doğum sayısı [0 (0-1) vs 1 (0-2 ); p:0,013], doğum tipi [normal vajinal yolla 24 (%37,5) vs 0,9 ( % 14,1), sezeryan: 40 ( % 62,5) vs 55 (%85,9); p:0,029], doğum kilosu (3160,16 ± 517,51 vs 3513,10 ± 706,87; p:0,020) ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine kabul [11 (%17,1) vs 26 (%40,6); p:0,038], BPD (29,6 ±4,3 vs 32,4 ± 4,4; p:2,44 olarak tespit edildi. [Eğri altındaki alan (AUC: 0,848), %95 CI (Güven Aralığı) 0,774-0,921, duyarlılık %84,4, özgüllük %81,4]. Serum alarinin pozitif öngörü değeri %84,3 ve negatif öngörü değeri ise %78,7 idi. Sonuç: Bu çalışmada serum alarin seviyeleri GDM'li gebelerde yüksek bulunmuş ve GDM tanısında bir biomarker olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bulgularımızın doğruluğu daha fazla katılımcı içeren prospektif çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis study, we aimed to determine whether serum alarin levels could be used as a new biomarker in the diagnosis of pregnancy with Gestational Diabetes Mellitus (GDM). Materials and Methods: This prospective cohort study was conducted at the Perinatology Clinic of Antalya Training and Research Hospital, Health Sciences University, between April and September 2024. A total of 128 pregnant women were included in the study, comprising healthy pregnant participant (Group 1, n=64) and pregnant participant with GDM (Group 2, n=64). Sociodemographic, obstetric, clinical characteristics, and laboratory results, including serum alarin levels of the participants, were recorded in the database and compared between groups. Results: There were no statistically significant differences between the groups in terms of age, curettage, ectopic pregnancy count, gestational age at admission, delivery week, presentation, infant gender, 1st and 5th minute APGAR scores, dual and triple screening tests, and fetal anatomical screening (p>0.05). However, significant differences were found in body mass index (28.63 ± 5.41 vs 34.61 ± 8.26; p: 0.025), weight gain during pregnancy (7.54 ± 2.17 vs 12.69 ± 3.58; p: 2,44 determined. [Area under the curve (AUC: 0,848), 95% CI (Confidence Interval) 0,774-0,921, sensitivity 84,4%, specificity 81,4%]. The positive predictive value of serum alarin was 84,3%, and the negative predictive value was 78,7%. Conclusion(s): This study showed that eserum alarin level has been elevated in pregnant women with GDM, suggesting that alarin could be used as a biomarker for diagnosing GDM. Our findings should be confirmed with further prospective studies involving more participants.