Öğretmen öğrenci ilişkisinin ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersini öğrenme ve fen bilimleri dersine çalışma hakkındaki görüşleri üzerindeki rolünün incelenmesi
Examining the role of teacher-student relationship on middle school students' views on learning and studying science course
- Tez No: 901050
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMUDAR İZZET KURBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Fen bilimleri, Sınıf düzeyi, Ortaokul öğrencileri, Öğretmen-öğrenci ilişkisi, Gender, Science, Grade level, Secondary school students, Teacher-student relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri öğretmenleriyle olan ilişkilerinin, fen bilimleri dersini öğrenme ve fen bilimleri dersine çalışma hakkındaki görüşleri üzerindeki rolünü incelemektir. Ayrıca, öğrencilerin fen bilimleri öğretmenleriyle olan ilişkilerinin, fen bilimleri dersini öğrenme ve fen bilimleri dersine çalışma hakkındaki görüşlerinin cinsiyet ve sınıf düzeylerine göre anlamlı farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Bu çalışmanın evrenini Sakarya ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri, örneklemini ise merkez ilçelerinde bulunan dört farklı devlet ortaokulunda öğrenim gören 900 ortaokul öğrencisi (459 kız ve 441 erkek) oluşturmuştur. Çalışma, ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama yöntemi kapsamında öğrencilere,“Öğretmen-öğrenci ilişkisi”,“Fen bilimleri dersini öğrenme hakkındaki”ve“Fen bilimleri dersine çalışma hakkındaki görüş”ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler çalışmanın alt problemlerine göre SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları; ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri öğretmenleriyle olan olumlu ilişkilerinin, fen bilimleri dersini öğrenme ve fen bilimleri dersine çalışmaları hakkındaki görüşleri üzerinde olumlu bir role sahip olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin fen bilimleri öğretmenleriyle ilişkilerinin, fen bilimleri dersine çalışmaları ile ilgili görüşlerinin üzerindeki rolünün cinsiyete göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir; bununla birlikte, fen bilimleri dersini öğrenme hakkındaki görüşlerinin cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the role of middle school students' relationships with their science teachers on their views about learning and studying science lessons. In addition, it is investigated whether there are significant differences in students' perceptions of learning science and studying science lessons according to gender and grade level. The population of the study consisted of middle school students in Sakarya province and the sample consisted of 900 middle school students (459 girls and 441 boys) attending four different public middle schools in the central districts. The study was conducted using the relational screening method. Within the scope of the relational survey method, scales measuring“Teacher-Student Relationship”,“Opinion about learning science course”and“Opinion about studying science courses”were applied to the students. The data obtained were analyzed using SPSS package program according to the sub-problems of the study. Findings of the study: It has been shown that secondary school students' positive relationships with their science teachers have a positive role in their opinions about learning and studying for science lessons. It has been determined that students' opinions about their relationships with science teachers, learning science lessons, and studying for science lessons differ significantly according to gender. Also, students' opinions about their relationships with science teachers and learning science lessons vary considerably according to grade levels.