Mehmet Sait Şimşek ve İsmail Karagöz tefsirlerinin 'ulûmü'l-Kur'ân bağlamında mukayesesi
Comparison of Mehmet Sait Şimşek and İsmail Karagöz's commentaries in the context of 'ulumu'l-Qur'an
  1. Tez No: 901054
  2. Yazar: HÜMEYRA GÜLSÜM KÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ŞAHİN AYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ulûmü'l-Kur'ân, Kur'ân'ın Anlamı ve Tefsiri, Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri, Mukayese, Interpretation, Ulûmü'l-Qur'an, Meaning and Interpretation of the Quran, Interpretation of the Quran, the Source of Life, Comparison
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıraat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Mehmet Said Şimşek ve İsmail Karagöz Tefsirlerinin 'Ulûmü'l-Kur'ân Bağlamında Mukayesesi”ismini taşıyan bu çalışma, Kur'ân'ın 'ulûmü'l-Kur'ân açısından her iki müellif tarafından nasıl yorumladığını içermektedir. Diğer bir ifade ile bu çalışmada tevîl ve tefsîr algıları bağlamında“Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri”ile“Kur'ân'ın Anlamı ve Tefsiri”isimli eserler, 'ulûmü'l-Kur'ân'ın on beş alt başlığı çerçevesinde mukayese edilmektedir. Çalışmanın amacı iki müellifin tefsirlerinde 'ulûmü'l-Kur'ân'a bakış açıları ve bu bakış açılarındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmanın problemi Kur'ân'ın daha iyi anlaşılması adına Kur'ân'daki mübhem durumların 'ulûmü'l-Kur'ân açısından iki tefsirde nasıl izah edildiğini anlayıp yansıtabilmektir. Bu çalışma, nitel bilgi toplama yöntemlerinden olan yazılı doküman incelemelerine dayanmaktadır. Bu bağlamda, literatür taramasından elde edilmiş olan çeşitli veriler incelenmekte ve bütüncül bir bakış açısıyla metin analizine tabi tutularak değerlendirilmektedir. Tez, giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde tezin konusunun, probleminin, amacının, yönteminin ve tez ile ilgili kaynakların ne olduğuna yer verilmektedir. İkinci bölümde ilk olarak 'ulûmü'l-Kur'ân'ın tanımından, mahiyetinden, ortaya çıkışından, tarihsel sürecinden bahsedilecektir. Daha sonra tefsirlerin yazarları Mehmet Sait Şimşek ile İsmail Karagöz'ün hayatı, eserleri ve eserlerin genel muhtevasında bahsedilecektir. Üçüncü bölümde ise iki tefsirin 'ulûmü'l-Kur'ân açısından karşılaştırılması yapılmaktadır. Bu bağlamda müfessirlerin Kur'ân ilimlerine yaklaşımları ve eserlerinde yer veriş şekilleri aktarılmaktadır. Sonuç bölümünde de on beş 'ulûmü'l-Kur'ân başlığı altında yapılan mukayesesinden elde edilen sonuçlara ve değerlendirmelere yer verilecektir. Çalışmanın sonucunda tefsirlerin müellifleri olan Mehmet Sait Şimşek ile İsmail Karagöz'ün Kur'ân-ı tefsir yöntemleri ve Kur'ân ilimlerine yaklaşımlarında farklılıklar olduğu gibi benzerliklerin olduğu da tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
This study, titled“comparison of the commentaries of Mehmet Said Şimşek and Ismail Karagoz in the context of 'ulûmü'l-Qur'an, ”includes how both commentators interpreted the Quran in terms of 'ulûmü'l-Qur'an. In other words, this study compares his works named Meaning and“Hayat Kaynağı Kur'ân Tefsiri”wıth“Kur'ân'ın Anlamı ve Tefsiri”, in the context of interpretation and tafsir perceptions, within the framework of sixteen subheadings of 'ulûmü'l-Qur'an. The aim of the study is to reveal the perspectives of two commentators on 'ulûmü'l-Qur'an in their tafsir's and the differences in these perspectives. The problem of the research is to understand and reflect how the ambiguous situations in the Qur'an are explained in two commentaries in terms of 'ulûmü'l-Qur'an, in order to understand the Quran better. This study is based on written document reviews, which are one of the qualitative information collection methods. In this context, various data obtained from the literature review are examined and evaluated by text analysis from a holistic perspective. The thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction section, the subject, problem, purpose, method and sources of the thesis are included. In the second part, first the definition, nature, emergence and historical process of 'ulûmü'l-Qur'an will be mentioned. Then, the lives, works and general content of the authors of the commentaries, Mehmet Sait Şimşek and Ismail Karagöz, will be mentioned. In the third chapter, a comparison of the two interpretations is made in terms of 'ulûmü'l-Qur'an. In this context, the commentators' approaches to the Qur'anic sciences and the way they include them in their works are explained. In the conclusion section, the results and evaluations obtained from the comparison made under the heading of fifteen 'ulûmu'l-Qur'ans' will be included. As a result of the study, it was determined that there were differences as well as similarities in the methods of Qur'an exegesis and approaches to Qur'an sciences between Mehmet Sait Şimşek and İsmail Karagöz, the authors of the tafsir.