Ergenlerde öz şefkat ile sosyal bağlılık arasındaki ilişkide duygusal başa çıkmanın aracılık rolü
The mediation role of emotional coping in the relationship between self-compassion and social engagement in adolescents
- Tez No: 901085
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Şefkat, Sosyal Bağlılık, Duygusal Başa Çıkma, Self-Compassion, Social Connectedness, Emotional Coping
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, ergenlerde öz şefkat ile duygusal başa çıkma arasındaki ilişkide duygusal başa çıkmanın aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde öğrenim gören 13-18 yaş arasında 186'sı kadın 199'u erkek toplam 385 öğrenci katılım sağlamıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla Öz Şefkat Ölçeği Kısa Form (ÖŞÖ-KF), Sosyal Bağlılık Ölçeği, Duygusal Başa Çıkma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılaşmayı tespit etmek amacıyla iki değişken karşılaştırmada t testi, ikiden fazla değişkeni karşılaştırmak amacıyla tek yönlü ANOVA, değişkenler arasındaki ilişki yönünü belirlemek amacıyla Pearson korelasyon testi, aracılık analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre öz şefkat ve sosyal bağlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu, gelir düzeyi 18001-27000 arasında olanların öz şefkat düzeylerinin diğer gelir düzeyine sahip olanlara göre daha yüksek olduğu, anne babası birlikte olan öğrencilerin ayrı veya vefat eden öğrencilere göre öz şefkat ve sosyal bağlılıklarının yüksek olduğu, ergenlerde öz şefkat ile duygusal başa çıkma arasındaki ilişkide duygusal başa çıkmanın aracılık rolünün olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, duygusal başa çıkmanın, öz şefkat ve sosyal bağlılık arasındaki ilişkiye katkıda bulunduğunu ve bu ilişkinin anlamını arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of emotional coping in the relationship between self-compassion and emotional coping in adolescents. A total of 385 students, 186 of whom were female and 199 of whom were male, between the ages of 13-18, studying in Ceylanpınar district of Şanlıurfa province, participated in the research. Commitment Scale, Emotional Coping Scale and Personal Information Form were used. In order to detect the differentiation between variables, t test was used to compare two variables, one-way ANOVA was used to compare more than two variables, and Pearson correlation test and mediation analysis were used to determine the direction of relationship between variables.2 model was used. As a result of the analysis, male students' self-compassion and social connectedness levels were higher than female students, self-compassion levels of those with an income level of 180001-27000 were higher than those with other income levels, students whose parents were separated or died. It was found that self-compassion and social connectedness were higher in adolescents than students, and emotional coping had a mediating role in the relationship between self-compassion and emotional coping in adolescents. This result suggests that emotional coping contributes to the relationship between self-compassion and social connectedness and increases the meaning of this relationship.