Adli otopsi olgularından eş zamanlı alınan periferik kan, idrar, perikardiyal sıvı ve beyin omurilik sıvısı örneklerinde amfetamin, pregabalin, esrar ve ketiapin konsantrasyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between amphetamine, pregabalin, cannabis, and quetiapine concentrations in simultaneously collected peripheral blood, urine, pericardial fluid, and cerebrospinal fluid samples from forensic autopsy cases
- Tez No: 901094
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postmortem toksikoloji, Adli Tıp, Otopsi, Postmortem toxicology, Forensic Medicine, Autopsy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Adli Otopsi Olgularından Eş Zamanlı Alınan Periferik Kan, İdrar, Perikardiyal Sıvı ve Beyin Omurilik Sıvısı Örneklerinde Amfetamin, Pregabalin, Esrar ve Ketiapin Konsantrasyonları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Giriş: Postmortem toksikolojik analizler, ölüm nedenlerinin belirlenmesinde ve özellikle uyuşturucu veya ilaç kullanımına bağlı ölümlerin aydınlatılmasında hayati bir rol oynamaktadır. Ölüm sonrası analizlerde kullanılan biyolojik materyaller, ölüm anındaki ilaç veya madde etkisini anlamaya yönelik önemli bilgiler sunar. Gereç ve Yöntem: 01.05.2024 ile 31.07.2024 tarihleri arasındaki 3 aylık sürede, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığında otopsisi yapılan 122 olgudan beyin omurilik sıvısı ve perikard sıvısı toplanmıştır. Pregabalin, amfetamin ve ketiapin saptanmayan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Toplanan örneklere ait vakaların İzmir Kimya İhtisas Dairesi tarafından çıkan analiz sonuçlarına göre kanında pregabalin, ketiapin, amfetamin saptanan 27 olgunun bos ve perikard sıvısı örnekleri çalışılmıştır. Toplanan örneklerde esrar ve metabolitlerinin saptandığı olgumuz olmaması nedeniyle analize esrar dahil edilmemiştir. Bulgular: Toplanan örneklere ait vakaların İzmir Kimya İhtisas Dairesi tarafından çıkan analiz sonuçlarına göre kanında pregabalin, ketiapin, amfetamin saptanan 27 olgunun bos ve perikard sıvısı örnekleri çalışılmıştır. Pregabalin, amfetamin ve ketiapinin kandaki değeri ile BOS ve PS'deki değerleri arasında pozitif yönde anlamlı ve çok güçlü korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma, alternatif biyolojik matrislerin adli toksikoloji analizlerinde kullanımının önemini vurgulamaktadır. Bu bulguların daha geniş bir örneklemle desteklenmesi ve yeni psikoaktif maddelerle ilgili analizlerin de dahil edilmesi, postmortem toksikoloji alanında daha kapsamlı ve güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Amphetamine, Pregabalin, Cannabis, and Quetiapine Concentrations in Simultaneously Collected Peripheral Blood, Urine, Pericardial Fluid, and Cerebrospinal Fluid Samples from Forensic Autopsy Cases Introduction: Postmortem toxicological analyses play a vital role in determining the cause of death, particularly in elucidating deaths related to drug or medication use. Biological materials used in postmortem analyses provide significant information to understand the influence of drugs or substances at the time of death. Materials and Methods: During the 3-month period between May 1, 2024, and July 31, 2024, cerebrospinal fluid (CSF) and pericardial fluid (PF) were collected from 122 cases that underwent autopsies at the Ministry of Justice, Izmir Group Presidency of the Forensic Medicine Institute. Cases where pregabalin, amphetamine, and quetiapine were not detected were excluded from the study. According to the analysis results from the Izmir Chemical Specialization Department, CSF and PF samples were analyzed for 27 cases where pregabalin, quetiapine, and amphetamine were detected in the blood. Since no cases with the detection of cannabis and its metabolites were found, cannabis was excluded from the analysis. Results: According to the analysis results from the Izmir Chemical Specialization Department, CSF and PF samples were analyzed for 27 cases where pregabalin, quetiapine, and amphetamine were detected in the blood. A positive and very strong correlation was found between the values of pregabalin, amphetamine, and quetiapine in the blood and their levels in CSF and PF. Conclusion: In conclusion, this study highlights the importance of using alternative biological matrices in forensic toxicology analyses. Supporting these findings with a larger sample size and including analyses related to new psychoactive substances will allow for more comprehensive and reliable results in the field of postmortem toxicology.