Sağlıklı bireylerin saç kökü hücrelerinde AgNOR alanları ile yaş ilişkisinin araştırılmsı
Investigation of AgNOR area and age relation in hair root cells of healthy individuals
  1. Tez No: 242491
  2. Yazar: HÜSEYİN MURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: AgNOR, çekirdekçik, yaş, saç kökü epitel hücreleri, AgNOR, Nucleolus, Age, Hair root epithelia cells
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Hücre çekirdeğinde bulunan NOR'lar, gümüş ile seçici olarak boyanan arjirofilik (gümüş-sever) proteinlerin bir kısmını içeren çekirdekçik bileşenleri olarak tanımlanır. NOR (rDNA) aktivitesinin, insan lenfositlerinde, fibroblastlarında ve kemik iliğinde yaşa bağlı olarak azaldığı rapor edilmiştir. Biz bu çalışmaya başladığımızda, saç kökü hücreleri ile ilgili AgNOR ölçümü yapılan, literatürde herhangi bir yayına rastlanamamıştır. Şu anda da konu ile ilgili yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmamızın amacı, yaşa bağlı olarak saç kökü hücre çekirdeğinde, çekirdekçik oluşturan alanlardaki AgNOR alanlarının toplam çekirdek alanına oranında bir değişme olup olmadığının tespit edilmesidir.30 farklı bireyden saç örnekleri alındı. Değişik yaşlardan sağlıklı bireylerin saçları çekilerek saç kökü hücreleri izole edilmiştir. Bütün örnekler başın yan tarafı, kulak üstü (temporal) bölgeden alınmıştır. Çekilen saçlardan izole edilen hücreler, sağlam köklü olan saç kılları ile gelen hücrelerdir. Laboratuarımızda saç kılları ile kökünden elde ettiğimiz hücreler ayırt edildi. Bu hücrelerin lam üzerine fiksasyonundan sonra Gümüş Nitrat ile NOR boyama yapıldı. Hücre çekirdekleri mikroskopta incelendikten sonra fotoğrafları çekilip bilgisayar ortamına aktarıldı. Laboratuarımızda kullanılan bilgisayar programı ile, hücre çekirdeği ve NOR alanları ölçüldü. Her hücre için Toplam AgNOR Alanı / Toplam Çekirdek Alanı (TAA/TÇA) değerleri ile NOR sayıları bu ölçüm programı yardımıyla hesaplanarak kaydedildi. Her bireyden 50 tane hücre ölçülerek ortalama bir değer elde edildi.Sonuç olarak; TAA/ÇA değeri %6,38-9,84 arasında, NOR sayıları bir kişide hücre başına 1,36 ile 2,42 arasında değişim gösterdi. İstatistiksel analizler yapıldı. Yaşa bağlı olarak belirgin bir artma ya da azalma gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
The NORs in cell nucleoli are described as nucleoli compounds that include the part of argrophylic protein which is selectively stained with silver. It is reported that the NOR activity decreases depend on age in human lymphocytes, fibroblast and bone marrow. As we started this study, we did not meet any study on AgNOR measurement related with hair root. There is not any study related with this topic now, too.The aim of this study is to detect whether there is any alteration about the ratio of AgNOR area / total nuclear area depending on age in hair root cell nucleus. The hair samples were taken from 30 different persons. In the study, hair root cells from different healthy persons of different age groups were isolated by pulling off their hair. All samples were obtained from side of head (the temporal area). The isolated cells from hairs were cells with robust roots. The cells are isolated from hair roots in our laboratory. After fixation of these cells on the slide, the AgNOR staining was done. Following the examination of the cells nucleoli under microscope, their photographs were taken and transferred to computer. The cells nucleoli and NOR areas were measured with a special program. The ratio of AgNOR area / Total nucleoli area (TAA / TÇA) and NOR number for each cell were calculated and noted using this program. 50 cells were measured from each person to obtain an average value.As a result; the value of TAA / TÇA was between % 6,38 ?9,84 and NOR number was between 1,36 and 2,42. The statistical analyzes were made. We didn?t observe a significant increase or decrease with respect to age.