Gender effect on relative concerns
Göreli endişeler üzerinde cinsiyet etkisi
  1. Tez No: 901185
  2. Yazar: SALİHA BETİL BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir karşılaştırmaları, Cinsiyet farklılıkları, SOEP, Göreli endişeler, Income comparisons, Gender effect, SOEP, Relative concerns
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Bu tez, göreli gelirin bireysel refah üzerindeki etkisinde cinsiyet farkı olup olmadığını araştırmakta ve bireysel refahı değerlendirmek amacıyla öznel refah verilerini kullanmaktadır. Kullanılan veri seti, Almanya'da son on yılda (2010-2019) toplanan SOEP (Sosyo-Ekonomik Panel) verilerinden oluşmaktadır. Mutlak gelir düzeyi, göreli gelir düzeyi, yaş, eğitim süresi, aile yapısı gibi diğer refah belirleyicileri dikkate alınarak öznel refah üzerindeki etkiler çeşitli regresyon analizleri ile tahmin edilmiştir. Veriler, cinsiyete göre iki gruba ayrılmış, kadın ve erkeklerin gelirlerini diğer kadın ve erkeklerle nasıl karşılaştırdıkları incelenmiştir. Sonuçlar, kadınların gelir karşılaştırmalarını daha çok kadınlarla yaptığını, erkeklerin ise daha çok kendi aralarındaki karşılaştırmalara odaklandığını göstermektedir. Erkekler genellikle erkeklerle karşılaştırma yaparken, kadınlarla gelir karşılaştırması yapmamaktadır. Genel olarak, erkeklerin gelir karşılaştırmalarından kadınlara oranla daha fazla etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulguların refah politikalarında daha fazla göz önünde bulundurulması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis investigates whether there is a gender difference on the relative income effect, evaluated using subjective well-being data as a proxy for individual utility. The data set we use is a cross section of SOEP (the Socio-Economic Panel) of Germany collected during the last decade (2010-2019). We estimate subjective well-being regressions in which we control for the absolute level of income, relative level of income, as well as other determinants of well-being including age, years of education, family variables among others. We split the data in two parts by gender. Then, we analyze how females and males compare their income with other females and males. Our result suggest that females compare more with females compared to what they do with other comparable males. However, males compare more with other males, but they do not compare with other females. Overall, we conclude that males are more affected by income comparisons than that of females. This information should be used more in welfare related public policies.