Gerontolojik sosyal hizmet perspektifinden evde yalnız yaşayan yaşlıların sorunları ve gereksinimleri: Sakarya örneği
Problems and requirements of elderly people living alone at home from the perspective of gerontological social work: The case of Sakarya
- Tez No: 901289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRA ASSADI, DR. ÖĞR. ÜYESİ NAVİD REHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Gerontolojik Sosyal Hizmet, Yaşlılık, Psikolojik Sorunlar, Sosyal Sorunlar, Ekonomik Sorunlar, Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunları, Gerontological Social Work, Old Age, Psychological Problems, Social Problems, Economic Problems, Problems of Access to Health Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
GERONTOLOJİK SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN EVDE YALNIZ YAŞAYAN YAŞLILARIN SORUNLARI VE GEREKSİNİMLERİ: SAKARYA ÖRNEĞİ ÖZET Yaşlı bireyler yaşlılık döneminde sosyal, psikolojik, ekonomik ve sağlık hizmetlerine erişim alanlarında birtakım sorunlar yaşayabilmektedir. Yaşanan sorunlar yaşlı bireylerin refahlarını sürdürülmesi ve iyilik hallerinin korunması üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu çalışma Gerontolojik sosyal hizmet perspektifinden evde tek yaşayan yaşlı bireylerin sorunlarının ve gereksinimlerinin incelenerek çözümlerin noktasında katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri derinlemesine görüşme yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşme soru listesi aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini kartopu-zincir örnekleme tekniği aracılığıyla ulaşılan Sakarya'nın Akyazı ilçesinde evlerinde tek yaşayan 65 yaş ve üzeri 15 yaşlı bireyden oluşmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler analiz edildiğinde yaşlı bireylerin sosyal, psikolojik, ekonomik ve sağlık hizmetlerine erişim alanlarında birtakım sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda sağlık hizmetlerine erişimde sağlık sistemleri hakkında bilgisizlik nedeniyle sorunlar yaşandığına ve bu sebeple sağlık hizmetlerinde yaşlı bireylerin çocuklarına bağımlı kaldıklarına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda sorunlara yönelik hizmetlerin oluşturulması yönünde çalışmalar yürütmek kadar var olan uygulamalarla yaşlı bireylere buluşturmanın da gerekli olduğu ve bu sebeple var olan hizmetlerle yaşlı bireyleri bir araya getirmek amacıyla müdahale programlarının planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
PROBLEMS AND REQUIREMENTS OF ELDERLY PEOPLE LIVING ALONE AT HOME FROM THE PERSPECTIVE OF GERONTOLOGICAL SOCIAL WORK: THE CASE OF SAKARYA ABSTRACT Elderly individuals may experience some problems in the areas of access to social, psychological, economic and health services during old age. The problems experienced can have a negative impact on maintaining the well-being of elderly individuals and maintaining their well-being. This study was conducted from the perspective of gerontological social work in order to contribute to the solutions by examining the problems and needs of elderly individuals living alone at home. In this study, qualitative research method was used. The data of the research were obtained through in-depth interview method and semi-structured interview question list. The sample of the study consisted of 15 elderly individuals aged 65 years and older who lived alone in their homes in Akyazi district of Sakarya, which was reached through the snowball-chain sampling technique. The data obtained from the research were analyzed by descriptive analysis method. When the data obtained from the research were analyzed, it was determined that elderly individuals experience some problems in the areas of social, psychological, economic and health services access. As a result of the research, it has been found that there are problems in accessing health services due to ignorance about health systems, and for this reason, elderly people remain dependent on their children in health services. As a result of the research, it is suggested that it is necessary to bring older people together with existing practices as well as to carry out studies in the direction of creating services for problems, and Deconstructing, conducting and evaluating intervention programs in order to bring older people together with existing services.