Yaşlıların evde bakım gereksinimleri ve evde bakıma ilişkin düşünceleri
Home care needs and views on home care of the elderly
- Tez No: 144091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KÜÇÜKKARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Evde Bakım Hizmetleri, Evde Bakım Modeli, Yaşlı Bakım ve Destek Hizmetleri, Başarılı Yaşlanma, Gerontolojik Sosyal Hizmet, Home Care Services, Home Care Model, The Care and Support Services for the Elderly, Successful Aging, Gerontological Social Work
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Bu çalışma, evde yaşayan yaşlıların, evde bakım gereksinimlerini ve evde bakıma ilişkin düşüncelerini belirleyerek ülkemiz koşullarına uygun sosyal hizmet odaklı evde bakım hizmet modelini geliştirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Evlerinde yaşayan yaşlıların ihtiyaçlarını inceleyen çalışmaların sınırlı olmasının yanı sıra, ülkemizde yaşlı bakım alanında sunulan hizmet modelleri de sınırlıdır. Bu nedenle araştırmanın, bu konudaki boşluğun doldurulmasına yardımcı olacağı umulmaktadır. Tarama modelinde ele alınan bu çalışmanın örneklemini, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü 'ne bağlı olarak Ankara İli'nde yaşlılara gündüzlü hizmetler sunan Kocatepe ve Emek 75. Yıl Yaşlı Dayanışma Merkezleri' ne faal olarak devam eden, evlerinde yalnız başına ve eşleriyle birlikte yaşayan 1 1 1 yaşlı oluşturmuştur. Uygulama öncesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü' nden alınan izinle her iki yaşlı dayanışma merkezindeki yaşlı tanıtım ve yaşlı inceleme formları titizlikle incelenmiş ve yaşlı dayanışma merkezlerine faal olarak devam eden yaşlıların net sayısına ulaşılmıştır. Araştırma sürecinde deneklerle iki ay süren bir anket çalışması yapılmış ve her bir görüşme ortalama kırk beş dakika sürmüştür. Araştırmadan elde edilen önemli sonuçlar şöyledir: Yaşlı dayanışma merkezlerine devam eden yaşlıların genellikle yüksek eğitimli, dul olduktan, orta ve üst gelir grubunda yer aldıkları ve yalnız yaşadıkları anlaşılmıştır. Yaşlılar genel olarak çocuk, akraba ve yakın çevreleriyle olan ilişkilerinden memnundurlar ve onlarla olan ilişkilerini önemsemektedirler. Sağlıklı bir yaşam hedefine yönelik olarak yaşlıların sağlıklarını koruma davranışı içerisinde bulundukları saptanmıştır. Yaşlıların yaşlılık dönemini bir düşüş ve kayıp safhası olarak değil, aksine sosyal ilişkilerin, haz duyulan şeylerin, fiziksel, bilişsel,Ill psiko-sosyal kapasitenin ve üretkenliğin devam ettiği bir dönem olarak değerlendirmeleri dikkat çekicidir. Yaşlı, yaşama karşı olumlu bir tutum içerisinde yaşamdan zevk almakla birlikte günlük hayatında farklı stresler yaşamaktadır. Yalnızlığın, sosyal ilişkilerden uzaklaşmanın, ailevi sorunların, statü kaybının, ayırımcılığın, sağlık sorunlarının ve eş kaybının yaşlı üzerinde stres yarattığı, stresle başa çıkmada en çok başvurulan yöntemlerin ise dua ve ibadet, dikkati başka şeylere yönlendirme ve yürüyüş yapma olduğu anlaşılmıştır. Başarılı yaşlanma sürecinin belirleyicisi olarak kabul edilen;“hastalık ve hastalık ile ilgili özürlülük olasılığının düşüklüğü”,“yaşamla aktif bir etkileşim içerisinde olma”ve“yüksek fiziksel ve bilişsel kapasite”göstergelerine göre yaşlıların büyük bir kısmının başarılı bir biçimde yaşlanmakta oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Yaşlıların, beden gücü gerektiren ev işlerinin yapılmasına, makine yardımı ile yapılabilenlerden daha çok ihtiyaç duyduğu ve genellikle günlük yaşanılanın bağımsız bir biçimde sürdürebildikleri için kişisel bakım hizmetlerine olan gereksiniminin evde bakım modeli içerisinde yer alan diğer hizmetlere oranla daha az olduğu görülmüş ve yaşlıların evde bakım hizmetlerine ihtiyaçlarını en çok etkileyen faktörün günlük yaşam aktivitelerim yerine getirirken güçlük yaşama durumu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Evde bakım yaşlılar için uygun bir hizmet modeli olarak değerlendirilmiş ve ülkemizde böyle bir hizmete ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır. Yaşlının yaşlı dayanışma merkezlerinden beklentilerinin belirlenmesine de çalışılmıştır. Yaşlıların kendilerine sunulan hizmetleri yeterli bulmadıkları ve yaşlı dayanışma merkezlerinin yeniden organize edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda ülkemizde evde bakım hizmetlerinin sistemli bir şekilde yürütülmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY This study was done as a descriptive one in order to develop the social work focused home care service model which is appropriate for our country's conditions as determining the home care needs and views on home care of the aged who live in their homes. Besides the fact that studies examining the needs of the aged who live in their homes are limited, so the service models in our country given in the field of elderly care are as well. Due to this reason, it is hoped that the research will help filling the gap in this subject. The sample of this research which was done through the model of survey is constituted by 111 elderly people who actively attend Kocatepe and Emek 75th Year Elderly Solidarity Centers, which give daily services to the aged as a part of General Directorate of Social Services and Child Protection Agency in Ankara, and stay in their home either alone or with their spouses. Throughout the research, with permission of the General Directorate of Social Services and Child Protection Agency, the elderly identification and examination forms in both the two elderly solidarity centers were examined carefully, and it was tried to reach the concise number of the aged attending actively to the centers. During the research, a questionnaire was conducted on the subjects which took two months, and each interview was about forty five minutes. Important results of the research are the following: it was seen that the elderly people attending the elderly solidarity centers are generally high educated, widow, among middle or higher income groups, and live alone. The elderly people are generally pleased with their relationships with their children, relatives, and close environment, and care about their relationship with them. It was identified that the elderly people behave in a way to protect their health as a result of the objective of a healthy life. It is worth noting that the elderly people evaluatethis period of life not as a phase of loss, but as a period in which social relationships, things giving pleasure, physical, cognitive, and psycho-social capacity, and efficiency prevail. Although the elderly person takes pleasure from life in a positive attitude, she/he experiences varying distresses in the everyday life. It was seen that loneliness, being away from social relations, domestic problems, loss of status, discrimination, health problems, and loss of spouse create distress over her/him, and the methods which are used most in coping with distress are praying, turning the attention to other things and walking. According to the indicators of low probability of disease and disease-related disability, active engagement with life, and high cognitive and physical functional capacity which are accepted as the determinants of the process of successful aging great majority of the elderly people get aged successfully. It was seen that the elderly people need housework which necessitates bodily power more than the others that could be done through machinery, and need personal care services less than the other services in the realm of the model of home care since they may generally maintain everyday life independently, and in the end the following outcome was reached: the factor effecting most their need to home care services is the fact that they experience difficulty in fulfilling everyday life activities. Home care was evaluated as an appropriate service model for the aged, and it was understood that such a service is needed in our country. It was also tried to determine the expectations of the aged from the elderly solidarity centers. The outcomes reached in the end are as follow: the elderly people do not find the services given sufficient, arid elderly solidarity centers should be reorganized.