Paydaş bakış açısıyla turizm destinasyon yönetim örgütlerinin rollerinin incelenmesi
Examining the roles of tourism destination management organizations from a stakeholder perspective
- Tez No: 901345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİFÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon yönetimi, Destinasyon yönetim örgütleri, Turizm paydaşları, Kültür teması, İstanbul, Destination management, Destination management organizations, Turism stakeholders, Culture theme, Istanbul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünya genelinde, gün geçtikçe turistik faaliyetlere katılan kişilerin sayılarında artışa rastlanmaktadır. Özellikle Covid-19 döneminde dip rakamları gören turizm faaliyetleri iki-üç senelik süre zarfında hemen hemen eski rakamların seviyesine geri çıkmıştır. Turist sayıları artmakla beraber, yeni destinasyonlar gelişmekte ve kendini kanıtlamış destinasyonların rekabetine katılmaktadır. Rekabetin bu derecece arttığı bu dönemde, rekabette üstünlük sağlamak adına destinasyonların yönetimi daha da önemli bir hal almaktadır. Bu amaçla son yıllarda çoğu destinasyon, Destinasyon Yönetim Örgütleri adı altında profesyonel yönetim modelleri oluşturmakta ve bütün yönetim fonksiyonlarını bu örgütlere bırakmaktadır. DYÖ'ler temelinde paydaşların yönetime dâhil olmasını, bütün hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu bütüncül ve demokratik bir yönetim anlayışı barındırırlar. Bu oluşumlar direkt kamusal örgütler olabilecekleri gibi, tamamen özel örgütler veya kamu ve özel işbirliğinde örgütler şeklinde de görülebilirler. Her destinasyon kendine özgü dinamiklere sahiptir ve her destinasyona aynı yönetim modelini uygulamak mümkün değildir. Bu çalışmada, destinasyonların ana temalarına uygun olarak uyarlanabilir ve uygulanabilir yapısal özellikler, nitel araştırma yaklaşımı kullanılarak incelenmiş ve içerik analizi sonucunda etkili destinasyon yönetimi için yeni bir model önerilmiştir. Çalışmanın temel amacı, İstanbul gibi önde gelen turizm destinasyonlarında daha profesyonel yönetim uygulamaları için bir çerçeve sunarak, literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktır. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul'daki turizm endüstrisinde paydaş konumunda bulunan 22 kamu ve özel kuruluşun üst düzey yöneticileri (müdür veya müdür yardımcıları), meslek odası yöneticileri, akademisyenler ve turizmle ilgili meslek gruplarında çalışan katılımcıların görüşlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın bulguları ışığında paydaş katılımı, koordinasyon, planlama ve işbirliği gibi temel işlevlerin oluşturduğu bir model geliştirilmiş ve stratejik destinasyon yönetimi modeli sunmuştur. Destinasyon yönetim örgütlerinin diğer rollerinin belirlenmesine yönelik analizlerde pazarlama, tanıtım, marka kimliği, tematik ürün, sürdürülebilirlik, rekabet üstünlüğü ve yerel kalkınma konuları öne çıkmıştır. Çalışmada ortaya konan yönetimsel model, oyun teorisi, işbirliği teorisi ve stratejik paydaş teorisi modeline ait temel unsurları etkili bir şekilde birleştirirken, yönetimsel açıdan başarılı turizm destinasyonlarına ulaşmanın merkezinde yer alan koordinasyon, işbirliği ve paydaş katılımının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout the world, there is an increase in the number of people participating in touristic activities day by day. Tourism activities, which hit the bottom especially during the Covid-19 period, almost reached the previous levels within a period of two-three years. Although, tourist numbers are increasing, new destinations are developing and joining the competition of proven destinations. In this period when competition is increasing, the management of destinations becomes even more important in order to gain superiority in the competition. For this purpose, in recent years, most destinations have been creating professional management models under the name of Destination Management Organizations and leaving all management functions to these organizations. DMO's embody a holistic and democratic management approach in which stakeholders are involved in management and all pieces come together. While these formations may be directly public organizations, they may also be seen as completely private organizations or organizations in public and private cooperation. Each destination has its own dynamics and it is not possible to apply the same management model to every destination. Therefore, this study specifically addresses adaptable and applicable structural features in accordance with the main theme of destinations using a qualitative research approach and ultimately offers a new model for effective destination management based on content analysis. The focus of the research is to fill a critical gap in the literature by providing a framework for more professional management practices in leading tourism destinations such as Istanbul. To achieve this goal, the perspectives of senior executives (managers or assistant managers) from 22 public and private organizations, as well as the opinions of chamber of commerce leaders, academics, and professionals working in tourism- related fields in Istanbul, were utilized. In the light of the findings of the study, a model consisting of basic functions such as stakeholder participation, coordination, planning and cooperation was developed and presented a strategic destination management model. In the analyzes aimed at determining the other roles of destination management organizations, marketing, promotion, brand identity, thematic product, sustainability, competitive advantage and local development issues came to the fore. The managerial model put forward in the study effectively combines the basic elements of game theory, cooperation theory and strategic stakeholder theory model, while emphasizing the importance of coordination, cooperation and stakeholder participation, which are at the center of achieving managerially successful tourism destinations.