Müzikal formlarda biçimsel nedensellik ve morfik rezonans
Formal causality in musical forms and morphic resonance
- Tez No: 901347
- Danışmanlar: PROF. EMEL ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzikal Form, Müzikal Yapı, Ses Fiziği, Kiymatik, Fraktal Geometri, ikili Fraktaller, Kendine Benzerlik, Özyineleme, Morfik Rezonans, Döngüsellik, Simetri, Kuş Şarkısı, Semiyotik, Müzikal Sentaks, Müzikal Retorik, Musical Form, Musical Structure, Physics of Sound, Cymatics, Fractal Geometry, Binary Fractals, Self-Similarity, Recursion, Morphic Resonance, Cyclicity, Symmetry, Bird Song, Semiotics, Musical Syntax, Musical Rhetoric
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Bu tezin araştırma konusu, batı müziğinde form, biçim ve yapı kavramlarının ses fiziği, fraktal geometri, nöroloji ve dil bilim alanlarına ait mevcut bilgi ve gelişmeler ışığında deterministik bir yorumla incelenmesi, bunların müzik olgusu üzerine aktarım mekanizmalarının gösterilmesi ve çok sesli batı müziğinin yapısal ve biçimsel unsurları üzerinde gösterilebilen etkilerinin örnekler ve analizler eşliğinde sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The research topic of this thesis is to examine the concepts of form, shape and structure in western music with a deterministic interpretation in the light of current knowledge and developments in the fields of physics of sound, fractal geometry, neurology and linguistics, to show their transfer mechanisms on the music phenomenon and to present their effects on the structural and formal elements of western music with examples and analysis.