Milli Eğitim Bakanlığı personel ödül sistemine yönelik yapılan araştırmaların incelenmesi
Investigation of research conducted on the Ministry of National Education personnel award system
- Tez No: 901426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: başarı belgesi, meb personel ödül sistemi, motivasyon, ödül, ödüllendirme, üstün başarı belgesi, certificate of achievement, MEB personnel reward system, motivation, reward, rewarding, certificate of outstanding achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Personel Ödül Sistemi üzerine yapılmış lisansüstü tezler ile araştırma makalelerini betimsel analiz yöntemiyle genel bir değerlendirmesini sunmayı amaçlamaktadır. Araştırmaları belirlemek için“öğretmen, ödül, ödüllendirme”anahtar kelimeleri kullanılarak sistematik bir tarama yapılmış ve MEB Personel Ödül Sistemi öznelinde 2024 yılı Mayıs ayına kadar yayımlanmış ve tam metnine ulaşılabilen 12 lisansüstü tez ve 14 araştırma makalesi belirlenmiştir. Amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilen araştırmaların yayımlandıkları yıl, tür, yapıldığı il, araştırma yaklaşımı, modeli, veri toplama araçları, uygulandığı okul kademesi, evren ve çalışma grubu, örneklem yöntemi, amaç, sonuç ve öneriler açısından analizi yapılmıştır. Doküman analizi, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiş, elde edilen bulgular farklı alt başlıklar altında tablolaştırılarak incelenmiştir. Bulgular, MEB Personel Ödül Sistemi üzerine yapılan araştırmalarda 2010 yılından sonra belirgin bir artış olduğunu göstermiştir. Çoğunlukla makale formatında olan bu araştırmaların yanı sıra akademik çalışmalar da bulunmaktadır. İncelenen araştırmalarda farklı araştırma modellerinin kullanıldığı ancak tarama modelinin sık tercih edildiği gözlemlenmiştir. Araştırmacıların, araştırmalarını farklı okul kademelerinde yürüttüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak, ileride MEB Personel Ödül Sistemi üzerine yapılacak çalışmalar için ve MEB Personel Ödül Sisteminin geliştirilmesi için öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın, MEB Personel Ödül Sistemi üzerinde ileride yapılacak değişiklik ve düzenlemelere katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to present a general evaluation of postgraduate theses and research articles on the Ministry of National Education Personnel Reward System in Turkey through descriptive analysis. To identify the studies, a systematic search was conducted using the keywords“teacher, reward, rewarding,”and 12 postgraduate theses and 14 research articles published and accessible in full text until May 2024 were identified, focusing on the Ministry of National Education Personnel Reward System. The selected studies were analyzed in terms of the year of publication, type, the province where they were conducted, research approach, model, data collection tools, the level of school where they were applied, population and study group, sampling method, purpose, results, and recommendations, using a purposive sampling method. Document analysis was carried out using descriptive analysis, one of the qualitative research methods, and the findings were examined by tabulating them under different sub-headings. The findings indicated a significant increase in research on the Ministry of National Education Personnel Reward System after 2010. In addition to these mostly article-format studies, academic works were also found. It was observed that different research models were used in the reviewed studies, but the survey model was frequently preferred. Researchers conducted their studies at different school levels. As a result, recommendations were provided for future studies on the Ministry of National Education Personnel Reward System and for the development of the Ministry of National Education Personnel Reward System. This study is expected to contribute to future changes and regulations on the Ministry of National Education Personnel Reward System.