Fen bilimleri öğretmenlerinin ve sekizinci sınıf öğrencilerinin beceri temelli sorulara ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of science teachers' and eighth-grade students' opinions on skill-based questions
- Tez No: 901425
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: beceri temelli fen bilimleri soruları, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, üst düzey düşünme becerileri, ölçme ve değerlendirme, skill based science questions, teacher opinions, student opinions, higher order thinking skills, quantification and consideration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırma da öğrencilerin ve öğretmenlerin beceri temelli fen bilimleri sorularına yönelik görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi fenomenoloji desenine göre yürütülmüştür. Uygulama sonrası çalışma grubu ile 2023-2024 eğitim öğretim yılı birinci döneminde araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu ölçüt örneklemeye göre seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Gaziantep il merkezli okullarda görev yapan altı fen bilimleri öğretmeni ve Gaziantep il merkezine bağlı okullarda sekizinci sınıf kademesinde öğrenim gören altı öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Bu formlar için uzman görüşüne başvurulmuş ve çalışma grubu dışından seçilen Gaziantep ilinde bulunan fen bilimleri öğretmenleri ve sekizinci sınıf öğrencileri ile pilot uygulama gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde katılımcıların onayı alınarak ses kaydı yapılmış ve bilgisayar ortamında transkript haline getirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi uygulanmıştır. Formda bulunan sorulara katılımcılar tarafından verilen yanıtlar doğrultusunda kod, kategori, temalar oluşturulmuştur. Araştırmanın bulgularından hareketle öğrenci görüşlerine göre beceri temelli fen bilimleri sorularının uzun ve karmaşık olduğu, okuma becerisi gerektirdiği tespit edilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerine göre beceri temelli soruların bilenle bilmeyeni ayırt ettiği, sorgulamaya yönlendirdiği, uzun ve zaman alıcı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları alanyazına göre tartışılmış ve ders materyallerinde beceri temelli sorulara daha fazla yer verilmesi, öğrencilerin okuma becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinlikler düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the perspectives of both students and teachers regarding skill-based science questions. The study was conducted using a qualitative research method following a phenomenological design. The study group was selected using criterion sampling and comprised six science teachers from schools in Gaziantep city center and six eighth-grade students from schools affiliated with Gaziantep city center. Semi-structured interview forms developed by the researcher were employed as the data collection instrument. Expert opinion was sought for these forms, and a pilot study was conducted with science teachers and eighth-grade students selected from Gaziantep province. Subsequently, the main research was carried out with the study group during the first semester of the 2023-2024 academic year. With participants' consent, interviews were recorded and transcribed into a computer format. Content analysis was employed for data analysis, whereby codes, categories, and themes were generated based on participants' responses to the questions in the forms. Based on the research findings, I observed that skill-based science questions are long and complex and require reading skills from the perspective of students. From the viewpoint of science teachers, I concluded that skill-based questions differentiate between those who understand and those who do not, encourage inquiry, and are lengthy and time-consuming. The research findings were discussed in light of existing literature, and I recommended to incorporate more skill-based questions into course materials and to organize activities aimed at enhancing students' reading skills.