İşletilmekte olan bir rüzgar santraline hibrit güneş santrali tasarımı ve analizi
Design and analysis of a hybrid solar power plant for an operating wind power plant
  1. Tez No: 901480
  2. Yazar: ALİ OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş, rüzgâr, hibrit santral, enerji, elektrik, üretim, Solar, wind, hybrid power plant, energy, electricity, production
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Artan elektrik ihtiyacının karşılanması için kamu kurumları ve elektrik üretim sektörü, yapılan uygulamaların yenilenebilir enerji alanında yapılması adına büyük çaba sarf etmektedir. Son yıllarda popüler olan hibrit elektrik santral uygulamaları da bu çalışmalara büyük katkılar sunarak güzel örnekler teşkil etmektedir. Çalışılan bu tez çalışmasında ise, daha önce kurulumu tamamlanmış ve halihazırda işletmede olan bir rüzgâr elektrik santrali ele alınmaktadır. İşletmede olan bu rüzgâr santraline hibrit bir güneş santralinin tasarımı ve analizi yapılmıştır. Çalışmada kurulu olan bir rüzgâr santraline ait yerleşim, tasarım, kurulum ve işletme verileri incelenmiştir. Ardından bu rüzgâr enerji santrali ile, şebeke bağlantısı aynı bağlantı noktasına ve aynı trafoya sahip olacak bir güneş santrali tasarımı yapılmıştır. Yapılacak yeni güneş santraline ait yer seçimi, yerleşim ve teknik tasarım çalışmaları yürütülmüştür. Tasarımı yapılacak yeni tesisin kurulum ve işletme yönünden teknik analizleri çeşitli programlar vasıtasıyla incelenerek analiz sonuçları yorumlanmıştır. Bunun yanı sıra kurulum ve işletmeye yönelik olarak santralin maliyeti ile işletme sürecindeki ekonomik getirisi analiz edilmiştir. Ayrıca mevcut mevzuatsal yükümlülüklere de uygun olarak işletilecek olan yeni hibrit tesisin lisans gücünü aşmaksızın nasıl işletilmesi gerektiği ile ilgili olarak bir işletme mantığı çalışılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları neticesinde, bir hibrit santralin tesis edilebilirliği ve işletilebilirliği ortaya konulmuştur. Sektörde yapılacak bu tür yatırımlara ve yatırımlar sonrasında yapılacak hibrit işletme operasyonlarına yol gösteren bir tez çalışması ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
To meet the increasing electricity need, public institutions and the electricity generation sector are making great efforts to implement applications in the field of renewable energy. Hybrid power plant applications, which have become popular in recent years, also make great contributions to these studies, and constitute good examples. In this thesis study, a wind power plant, which has already been installed and is currently in operation, is discussed. A hybrid solar power plant was designed and analyzed for this wind power plant, which is in operation. In the study, layout, design, installation, and operation data of an established wind power plant was examined. Then, a solar power plant design was made that would have the same connection point and the same transformer as the wind power plant. Site selection, layout and technical design studies for the new solar power plant were carried out. The technical analysis of the new facility to be designed in terms of installation and operation was examined through various programs and the analysis results were interpreted. In addition, the cost of the power plant for installation and operation and its economic return during the operation process were analyzed. In addition, a business logic has been studied on how the new hybrid facility, which will be operated in accordance with current legislative obligations, should be operated without exceeding its license power. As a result of the analysis results, the feasibility and operability of a hybrid power plant has been demonstrated. A thesis study has been presented that guides such investments to be made in the sector and the hybrid business operations to be carried out after the investments.