Esrar kullanım bozukluğu öyküsü olan ve olmayan bipolar affektif bozukluk tanılı bireylerin bilişsel işlevler ve yetiyitimi açısından karşılaştırılması
Comparison of individuals with bipolar affective disorder with and without history of cannabis use disorder in terms of cognitive functions and disability
  1. Tez No: 901703
  2. Yazar: EZGİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM DERYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar affektif bozukluk, esrar, esrar kullanma bozukluğu, bilişsel işlevler, yetiyitimi, bipolar affective disorder, cannabis, cannabis use disorder, cognitive functioning, disability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde bipolar affektif bozuklukta alevlenme dönemlerinin yanısıra remisyon döneminde de bilişsel işlevlerde bozulmaların devam ettiği bilinmektedir. Bu bozulmaların nedeni olabilecek kişiye ve hastalığa ait faktörlerin yanı sıra özellikle bipolar affektif bozuklukta sıkça rastlanan madde kullanımları da sayılabilir. Toplum genelinde olduğu gibi bipolar affektif bozuklukta da bağımlılık yapan maddelerin kullanımında esrar ön plana çıkmaktadır. Günümüzde esrarın, bilişsel işlevlere ve hastalığın sonuçlarının bir değerlendirmesi olan yetiyitimine etkilerini incelemek önemli hale gelmiştir. Halihazırda esrar kullanımı devam eden kişiler kısa dönemli etkileri nedeniyle bilişsel işlevler ve yetiyitiminde sorun yaşayabilirler ancak uzun süreli esrardan uzak kalan kişilerde esrarın bilişsel işlevlere ve yetiyitimine etkisi farklılık gösterebilir. Bu nedenle ötimik dönemdeki bipolar affektif bozukluk tanılı ve esrardan uzak kalma süresi uzun olan bireyleri ayrıca bilişsel işlevler ve yetiyitimi açışından değerlendirmek önemlidir. Çalışmamızda bu karıştırıcılar nedeniyle ötimik dönemdeki bipolar affektif bozukluk ve DSM 5'e göre süreğen remisyonda esrar kullanma bozukluğu tanılı bireyler (1. grup) ile ötimik dönemdeki bipolar affektif bozukluk tanılı olup esrar kullanma öyküsü olmayan bireyleri (2. grup) bilişsel işlevler ve yetiyitimi açısından karşılaştırdık. Karşılaştırma araçları olarak sosyodemografik form, klinik özellikler formu, sözel bellek süreçleri testi, iz sürme testleri A ve B formları, Dünya Sağlık Örgütü Yetiyitimi Değerlendirme Ölçeğini kullandık. 1. Grup ile 2. Grup arasında bilişsel işlevler ve yetiyitimi açısından fark görülmedi. Halihazırda esrar kullanımının bilişsel işlevler ve yetiyitimini olumsuz etkileyebileceği göz önüne alındığında DSM 5'e göre süreğen remisyonda esrar kullanım bozukluğu olarak tanımlanan en az bir yıldır esrardan uzak kalmış olmak, kişilerde bilişsel işlevler ve yetiyitiminde öngörülen bozulmada iyileşme sağlamış olabilir. Sonuç olarak, kullanılan esrara ait özellikler daha ayrıntılı şekilde kontrol edilerek ve daha geniş bir örneklemle yapılacak gelecekteki araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is known that impairments in cognitive functions continue during periods of remission as well as periods of exacerbation in bipolar affective disorder. In addition to the factors related to the person and the disease that may be the cause of these impairments, substance use, which is common especially in bipolar affective disorder, can also be counted. As in the society in general, cannabis comes to the forefront in the use of addictive substances in bipolar affective disorder. Today, it has become important to examine the effects of cannabis on cognitive functioning and disability, an assessment of the consequences of the illness. People who are currently using cannabis may have problems with cognitive functioning and disability due to its short-term effects, but the effects of cannabis on cognitive functioning and disability may differ in people with long-term abstinence from cannabis. Therefore, it is important to evaluate individuals diagnosed with bipolar affective disorder in the euthymic period with a long period of abstinence from cannabis in terms of cognitive functions and disability. In our study, due to these confounders, we compared individuals with euthymic bipolar affective disorder and cannabis use disorder in persistent remission according to DSM 5 (group 1) and individuals with euthymic bipolar affective disorder and no history of cannabis use (group 2) in terms of cognitive functions and disability. We used sociodemographic form, clinical characteristics form, verbal memory processes test, tracing tests A and B forms, World Health Organization Disability Assessment Scale as comparison tools. There was no difference between Group 1 and Group 2 in terms of cognitive functions and disability. Considering that current cannabis use may negatively affect cognitive functions and disability, being abstinent from cannabis for at least one year, which is defined as cannabis use disorder in sustained remission according to DSM 5, may have improved the predicted deterioration in cognitive functions and disability. As a result, future research with a larger sample and more detailed control of the characteristics of cannabis use is needed.