Stres etkisindeki Covid-19' un kesirli mertebeden matematiksel modeli
Fractional mathematical model of Covid-19 under the influence of stress
- Tez No: 901745
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAMER ŞENEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Kesirli mertebeden diferansiyel denklemler, Covid-19, kararlılık analizi, nümerik simülasyonlar, varlık ve teklik, Fractional-order differential equations, Covid-19, stability analysis, numerical solutions, existence and uniqueness
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Tezde, stresin Covid-19 hastalığı üzerine olan etkisi, kesirli mertebeden diferansiyel denklem sistemi yardımıyla incelenmiştir. İlk bölümde, kesirli mertebeden diferansiyel denklemler ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde, kesirli mertebeden diferensiyel denklemlerle oluşturulmuş matematiksel model örnekleri incelenerek literatür araştırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde, stres faktörünün Covid-19 hastalığı üzerine etkisini gösteren kesirli mertebeden yeni bir matematiksel model sunulmuştur. Denge noktalarının yerel kararlılığı incelenmiştir ve kesirli türevlerin sistemin dinamik davranışı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Kesirli mertebeden türevlerin ve farklı parametrelerin popülasyon dinamikleri üzerindeki etkisini analiz etmek için sayısal simülasyonlar yapılmıştır. Farklı kesirli mertebe ve parametre değerlerine göre grafiklerin sunulması, bulguların görselleştirilmesine yardımcı olmuştur. Ayrıca stresin Covid-19 hastalığı üzerindeki etkisi de simülasyonlarla gösterilmiştir. Dördüncü bölüm ise sonuç ve önerilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study consists of four chapters. In the thesis, the effect of stress on Covid-19 discuss owing to fractional order differential equation systems. In the first chapter, basic definitions and theorems regarding fractional order differential equations are given. In the second chapter, mathematical modeling examples that constructed via differential order differential equations are examined. In the third section, a new mathematical model in fractional order showing the effect of stress factor on Covid-19 disease is presented. Considering the importance of the stress factor, it is included in the model and its effect on Covid-19 is investigated. The local stability of the equilibrium points has been examined and the effect of fractional derivatives on the dynamic behavior of the system is evaluated. Numerical simulations have been performed to analyze the impact of fractional order derivatives and different parameters on population dynamics. Presenting graphs based on various fractional orders and parameter values have helped visualize the findings. Additionally, the effect of stress on covid-19 disease has also been shown with simulations. The fourth section consists of results and recommendations.