Develi merkez kaynak sularının sulamada kullanılabilme imkânlarının araştırılması
Investigation of the possibilities of using develi central spring waters in irrigation
- Tez No: 901775
 - Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GERÇEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Develi Kaynak Suyu, Elbiz, Köşkpınar, Venk, Oruza, Kasap Seyit, Öksenek, Keşişin Havuzu, Sulama Suyu Kalite, Develi Spring Water, Elbiz, Köşkpınar, Venk, Oruza, Kasap Seyit, Öksenek, Keşişin Havuzu, Irrigation Water Quality
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kayseri ilinin Develi ilçesi merkez mahallelerinde yer alan; Elbiz, Köşkpınar, Venk, Oruza, Kasap Seyit, Keşişin Havuzu, Öksenek su kaynaklarının sulamada kullanılabilirliğinin incelendiği çalışmada 2023 yılında Ocak, Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında olmak üzere mevsimsel olarak alının örneklerin analizleri; SAR (Sodyum Adsorpsiyon Oranı), ABD Tuzluluk Laboratuvarı sınıflandırma sistemi, %Na (sodyum Yüzdesi), RSC (Artık Sodyum Karbonat Miktarı), KI (Kelley İndeksi), PT (Potansiyel Tuzluluk), gibi sulama suyu kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda; EC değerleri 83,75-396,50µS/cm aralığında, SAR değerleri 0,53-1,59 aralığında bulunmuş, ABD Tuzluluk Laboratuvarı sınıflandırma sistemine göre; Elbiz, Köşkpınar, Keşişin Havuzu ve Öksenek su kaynakları; C1S1, Venk, Oruza, Kasap Seyit su kaynaklarının ise C2S1 sınıfında yer aldığı, suların tamamının %Na ve RSC değerlerine göre 1. Sınıf Sulama suyu olduğu, KI ve PT değerine göre sulama için uygun sular oldukları ayrıca düzenli olarak analiz ve takip ile birlikte kaynakların tamamının içilebilir kalitede sular oldukları tespit edilmiş ve mevsimsel olarak elde edilen veriler arasında ciddi farklılıklara rastlanmamıştır. Çalışma sonunda Elbiz ve Köşkpınar sularının ortak bir kaynaktan, Venk, Oruza, Kasap Seyit sularının ortak bir kaynaktan Keşişin Havuzu ve Öksenek sularının ortak bir kaynaktan beslendiği kanısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, investigating potential use of Elbiz, Köşkpınar, Venk, Oruza, Kasap Seyit, Keşişin Havuz and Öksenek water resources located in the central neighborhoods of Develi district of Kayseri province for irrigation, water samples taken seasonally in January, May, July and September of the year 2023 were analyzed for irrigation water quality criteria such as SAR (Sodium Adsorption Rate), US Salinity Laboratory classification system, %Na (sodium Percentage), RSC (Residual Sodium Carbonate), KI (Kelley Index) and PT (Potential Salinity). Present analyses revealed that EC values varied between 83.75 - 396.50µS/cm and SAR values varied between 0.53 - 1.59. According to the US Salinity Laboratory classification system, Elbiz, Köşkpınar, Keşişin Havuz and Öksenek water resources were classified as C1S1, Venk, Oruza, Kasap Seyit water sources were classified as C2S1. In terms of %Na and RSC values, water resources were all classified as“Class 1”. In terms of KI and PT values water resources were found to be suitable for irrigation. Regular analysis and monitoring revealed that water resources all had a drinkable quality and there were no significant differences between seasonal samples. It was concluded that Elbiz and Köşkpınar waters were fed from a common source, Venk, Oruza, Kasap Seyit waters were fed from a common source and Keşişin Havuz and Öksenek waters were fed from a common source.