Zamana bağlı kompleks potansiyele sahip özel gradiyent terimli liner olmayan Schrödinger denklemi için başlangıç sınır değer problemlerinin çözümü
Special with time-dependent complex potential non-linear Schrödiinger equation with gradient term solution of initial boundary value problems for
- Tez No: 901777
- Danışmanlar: PROF. DR. GABİL YAGUB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lineer olmayan Schrödinger denklemi, özel gradyet terim, kompleks potansiyel, Galerkin yöntemi, varlık ve teklik teoremi, Nonlinear Schrödinger equation, special gradient term, complex potential, Galerkin method, existence and uniqnesse teoerem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında, özel gradyent terimli zamana bağlı kompleks potansiyele sahip lineer olmayan boyutlu Schrödinger denklemi için başlangıç sınır değer problemleri ele alınmıştır. Tezin bulgular bölümü iki alt bölümden oluşmaktadır. Tezin 3.1 alt bölümünde Galerkin yönteminin yardımıyla özel gradyent terimli zamana bağlı kompleks potansiyele sahip lineer olmayan boyutlu Schrödinger denklemi için birinci çeşit başlangıç sınır değer probleminin çözümünü varlığı ve tekliği teoremi ispatlanmıştır. 3.2 alt bölümünde ise Galerkin yönteminin yardımıyla özel gradyent terimli zamana bağlı kompleks potansiyele sahip lineer olmayan boyutlu Schrödinger denklemi için ikinci çeşit başlangıç sınır değer probleminin çözümünü varlığı ve tekliği teoremi ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, initial boundary value problems for the nonlinear dimensional Schrödinger equation with time-dependent complex potential with special gradient term are considered. The findings section of the thesis consists of two subsections. In subsection 3.1 of the thesis, the existence and uniqueness theorem is proved for the solution of the first kind of initial boundary value problem for the nonlinear dimensional Schrödinger equation with time-dependent complex potential with special gradient term using Galerkin's method. In subsection 3.2, the existence and uniqueness theorem is proved for the solution of the second kind of initial boundary value problem for the nonlinear dimensional Schrödinger equation with time-dependent complex potential with special gradient term using the Galerkin method.