Özel yetenekli çocukları olan annelerin ebeveynlik stresi ve ebeveyn çocuk ilişkisinin incelenmesi
İnvestigation of parenting stress and parent-child relationship of mothers with talented children
  1. Tez No: 901895
  2. Yazar: ŞENGÜL AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yeteneklilik, Ebeveynlik Stresi, Ebeveyn Çocuk İlişkisi, Gifted and talented, Parenting Stress, Parenting- Child Relationship
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada özel yetenekli çocukları olan annelerin ebeveynlik stresi ve ebeveyn çocuk ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul'da bulunan 32 Bilim ve Sanat Merkezi'nden 1404 anne katılmıştır. Özel yetenekli çocukları olan annelerin ebeveynlik stresinin ve ebeveyn çocuk ilişkisi çeşitli değişkenlere (ebeveynin yaşı, çocuk sayısı, evlilik durumu, eğitim düzeyi, çalışma durumu ve çocuğun eğitim kademesi) göre incelenmiştir. Çalışma özel yetenekli çocuğu olan annelerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyn- Çocuk İlişkisi Ölçeği ve Anne Baba Stres Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde karşılaştırmalar bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü ANOVA yapılmış ve değişkenler arası ilişkiler Pearson İlişki katsayısı ile hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda ebeveynlik stresi ile olumlu ebeveyn çocuk ilişkisi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ebeveynlik stresi ile olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focused on mothers of gifted children, examining the dynamics of the parent-child relationship. A total of 1,404 mothers from 32 Science and Art Centers across Istanbul participated in the research. The study explored how different factors—such as parent's age, number of children, marital status, level of education, employment status, and educational attainment—affect parenting stress and the parent-child relationship. Data collection was conducted using the Personal Information Form, Parent-Child Relationship Scale, and Parent Stress Scale, employing a correlational screening model for analysis. Various statistical tests, including t-tests, one-way ANOVA, Pearson's correlation, were utilized for data analysis. The findings revealed a significant positive correlation between parenting stress and both positive and negative aspects of the parent-child relationship.