Ğâ'ib Tu'me Fermân ve el-Mehâd adlı romanı
Ğâ'ib Tu'me Fermân and his novel named el-Mehâd
  1. Tez No: 901901
  2. Yazar: ZEYNEP HİLAL KARYAĞDI DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Irak, Roman, Ğâ'ib Tu'me Fermân, el-Mehâd, Arabic Literature, Iraq, Novel, Ğâ'ib Tu'me Fermân, el-Mehâd
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmayla modern Arap edebiyatının bir kolu olan Irak edebiyatında roman türünün genel hatlarıyla tanıtılmasının ardından Irak romanının öncü isimlerinden Ğâ'ib Tu'me Fermân'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserlerinin ele alınması ve yazarın elMehâd isimli romanının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda genelde Arap dünyasında, özelde ise Irak'ta roman türünün nasıl geliştiği sorularına cevap aranmış, Irak'ta roman türünün önemli temsilcilerinden Ğâ'ib Tu'me Fermân'ın eserlerinde hangi konuları işlediği ve elMehâd romanının konusu, ana fikri, temalarının ne olduğu ayrıca nasıl bir dil ve üslupla yazıldığı, romanda hangi anlatım tekniklerinin kullanıldığı gibi soru işaretlerine ışık tutulmuştur. Çalışmamız, Irak romancılığında önemli bir konuma sahip Ğâ'ib Tu'me Fermân hakkında ülkemizde kendisini ya da herhangi bir eserini konu edinen müstakil bir çalışmaya henüz rastlanmamasından ötürü alanında bir ilk olarak akademik boşluğu doldurması, Irak romancılığı alanında çalışacak olanlara da pencere açması açısında önem arz etmektedir. Bu kapsamda tahliline yer verdiğimiz Ğâ'ib Tu'me Fermân'ın, Irak'ta uzun yıllar gurbetliğin ardından darbeye sahne olan ülkesine dönen Iraklı bir gencin başından geçenleri konu alan el-Mehâd romanı, toplumcu gerçekçilik bağlamında yazılmıştır. Yazar ve romanın incelendiği nitel bir çalışma olan tez kapsamında tümevarım yöntemi uygulanarak, veriler belgesel tarama yöntemiyle analiz edilmiş ve incelenmiştir. Tüm verilerin ele alınması sonucu bu çalışmada incelenen romanın muhteva ve yapı bakımından edebi estetiğe sahip bir bütün oluşturduğu, içerisinde Irak toplumu, sosyolojisi ve tarihini yansıtan öğeler barındırması dolayısıyla kurguya dayalı edebi bir nitelik taşımasının yanı sıra sosyolojik ve tarihi bir nitelik de taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce the general outlines of the novel genre in Iraqi literature, a branch of modern Arabic literature, followed by an examination of the life, literary personality, and works of Ğâ'ib Tu'me Fermân, one of the pioneering figures of Iraqi fiction, with a focus on his novel“el-Mehâd.”In pursuit of this goal, the development of the novel genre in the Arab world in general, and specifically in Iraq, has been explored. Questions regarding the themes addressed in the works of Ğâ'ib Tu'me Fermân, the subject, main idea, and themes of the novel“el-Mehâd,”as well as the language, style, and narrative techniques employed, have been illuminated. Our study fills an academic gap as it represents the first independent examination of Ğâ'ib Tu'me Fermân, a significant figure in Iraqi fiction, in our country. By shedding light on his work, it not only fills this void but also provides insight for those working in the field of Iraqi fiction. Within this framework, the novel“el-Mehâd,”which portrays the experiences of a young Iraqi returning to his country after years of exile, set against the backdrop of a coup, is analyzed. Employing an inductive approach, the qualitative study examines both the author and the novel through documentary analysis.