Şehirler arası yolcu taşımacılığında modlar arası tercih nedenlerinin incelenmesi: Bandırma-İstanbul hattı üzerine bir araştırma
Investigation of the reasons for preference intermodes in intercity passenger transportation: A research on Bandırma-İstanbul line
- Tez No: 901932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Denizyolu, Hizmet Kalitesi, Karayolu, Yolcu Taşımacılığı, Seaway, Service Quality, Roadway, Passenger Transportation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ulaşım, geçmişten günümüze kadar en önemli insan faaliyetlerinden biri olmaktadır. Tekerleğin icadı ile gelişimini hızla ilerleten ulaştırma teknolojileri tüketicilerin refah seviyelerini yükselterek beklentilerini artırmaktadır. Maliyet ve rekabetin yoğunlaştığı günümüzde hem şirketler hem de tüketiciler için en verimli alternatifin nedenleri ile birlikte bilinmesi gereklidir. Bu doğrultuda ulaştırmayı sağlayan firmalar verdikleri hizmetler ile sektörde ön plana çıkarak tüketicileri kendilerine çekmektedirler. Şehirler arası yolculuk yapan yolcuların kara, demir, deniz ve havayolu gibi farklı türde taşıma yolu tercihlerini etkileyen farklı sebepler mevcuttur. Bu tercihin sebepleri gidilecek güzergaha, zamana, maliyete, hıza ve esnekliğe göre farklılık göstermektedir. Araştırma konusu olan Bandırma-İstanbul hattı üzerinde şehirler arası yolcu taşımacılığı modlarının tercih nedenlerinin incelenmesi kapsamında yolcuların bu güzergah üzerinde feribot ve otobüs tercihlerinin nedenleri belirlenerek, bu iki taşıma modu karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada amaç şehirler arası yolcu taşımacılığında modlar arası tercih nedenlerinin belirlenmesidir. Araştırmada yolcu taşımacılığı, modlar arası taşımacılık ve modlar arası tercih nedenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için 306 kişiden oluşan örnekleme 22 soruluk Servqual testi ve 3 soruluk memnuniyet anketi uygulanmıştır. Toplanan anket sonuçları Smart PLS ve SPPS programları ile analiz edilmiştir. Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak analiz edilen hipotez testinin sonuçlarına göre toplam 10 hipotezin 6 tanesi desteklenmiş geriye kalan 4 tane hipotezin ise desteklenmediği bulgulanmıştır. Sonuç olarak denizyolu taşımacılığında müşteri memnuniyetinin hizmet kalitesinin alt boyutları olan fiziksel özellikler, güven ve güvenilirlik değişkenlerinden etkilendiği görülürken, karayolu taşımacılığında ise heveslilik, empati ve fiziksel özelliklerden etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Transportation has been one of the most important human activities from the past to the present. Transportation technologies, which have rapidly advanced with the invention of the wheel, have increased the welfare levels of consumers and increased their expectations. In today's world where costs and competition are intense, it is necessary to know the most efficient alternative for both companies and consumers, along with the reasons. In this direction, companies that provide transportation attract consumers by standing out in the sector with the services they provide. There are different reasons affecting the preferences of intercity passengers for different types of transportation such as road, rail, sea and air. The reasons for this preference vary according to the route to be traveled, time, cost, speed and flexibility. Within the scope of examining the reasons for the preference of intercity passenger transportation modes on the Bandırma-Istanbul line, which is the subject of the research, the reasons for the passengers' preferences for ferry and bus on this route were determined and these two transportation modes were examined comparatively. The aim of this study is to determine the reasons for intermodal preference in intercity passenger transportation. In the research, passenger transportation, intermodal transportation and intermodal preference reasons were tried to be determined. In order to collect the research data, a 22-question Servqual test and a 3-question satisfaction survey were applied to a sample of 306 people. The collected survey results were analyzed with Smart PLS and SPPS programs. According to the results of the hypothesis test analyzed using the Structural Equation Model, 6 out of a total of 10 hypotheses were supported and the remaining 4 hypotheses were not supported. As a result, it is seen that customer satisfaction in maritime transportation is affected by the sub-dimensions of service quality, physical characteristics, trust and reliability variables, while in road transportation, it is seen that it is affected by enthusiasm, empathy and physical characteristics.