An investigation of the impact of online speaking activities among Turkish EFL learners in interacting with other english learners
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrenciler ile yabancı öğrencilerin çevrimiçi konuşma aktivitelerinin etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 901963
  2. Yazar: AYŞE GİRGİN ÇATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Dil Olarak İngilizce, Kültürlerarası Farkındalık, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenen, Çevrimiçi Konuşma Etkinlikleri, English as Lingua Franca, Intercultural Awareness, EFL, Online Speaking Activities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, İngilizce' nin ortak dil olarak kullanıldığı topluluklarda, Türk öğrencilerin çevrimiçi konuşma etkinliklerinin dil eğitimine dahil edilmesinin öğrenci motivasyonu, dil yeterliliği ve iletişimsel yeterlik üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini Rize Ardeşen'deki bir ortaokulda öğrenim gören, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen 14 Türk öğrenci oluşturmaktadır. Bu karma yöntemli vaka çalışmasında nitel ve nicel araştırma gelenekleri birleştirilmiştir. Bu çalışmada, Türk öğrencilerin, Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarında bulunan 14 ülkeden, İngilizce' yi yabancı dil olarak öğrenen 158 öğrenciyle çevrimiçi ders dışı konuşma etkinliklerine katıldığı, yarı deneysel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Triangülasyon ve tutarlı veriler sağlamak için anket, test, günlük, görüşme ve öğretmen gözlemlerinden faydalanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen nitel verilerin değerlendirilmesinde tematik analiz, test ve anketlerden elde edilen niceliksel verilerin analizinde ise SPSS (versiyon 22) kullanılmıştır. Öğrenci görüşlerinden elde edilen bulgular, ortak dil olarak İngilizce, kültürlerarası iletişim ve dil kaygısının üstesinden gelinmesi gibi bir dizi temanın yaygın olduğunu ve ayrıca İngilizce' ye ilişkin motivasyon ile dil yeterliliği arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. İngilizce' yi ortak dil olarak kullanan bu ders dışı çevrimiçi konuşma egzersizinin kültürel yönü ile ilgili olarak, bulgular, Türk öğrencilerin farklı kültürel kökenden gelen İngilizce' yi yabancı dil olarak öğrenen akranlarıyla olan etkileşimlerinin, onların kültürler arası farkındalıklarını artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to investigate the impact of incorporating online speaking activities in ELF (English as a lingua franca) communities into language education on student motivation, linguistic proficiency, and speaking performance. Fourteen EFL students from a Secondary School in Ardeşen, Rize constitute the study's sample. Qualitative and quantitative research traditions are combined in this mixed-methods case study. It used a quasi-experimental research design in which participants engaged in online extracurricular speaking activities with 158 overseas EFL students from 14 countries from Asia, Africa, Europe, and America continents. Surveys, questionnaires, journals, follow-up interviews and observation by teachers were used to gather the data, assuring triangulation and consistent data. Thematic analysis was used to evaluate the qualitative data from the interviews, and SPSS (version 22) was used to analyze the quantitative data from the survey and questionnaire. The findings of student reflections reveal that a number of themes were prevalent, such as English as a lingua franca, intercultural communication, and overcoming language anxiety as well as significant correlations among motivation regarding English and language proficiency. Regarding the cultural aspect of this extracurricular online speaking exercise using English as a lingua franca, the findings indicate that Turkish students' interactions with EFL peers from various cultural backgrounds raised their cross-cultural awareness.