Ergenlerde mutluluğun kaynağı olarak yaşamın anlamı ve bilinçli farkındalığın rolü
The meaning of life as the source of happiness in adolescent individuals and the role of conscious awareness
  1. Tez No: 901967
  2. Yazar: MELİKE TEKECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOGDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Bilinçli Farkındalık, Ergenlik, Yaşamın Anlamı, Happiness, Conscious Awareness, Adolescence, Meaning of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada ergen bireylerin mutluluk düzeylerinin bilinçli farkındalık ve yaşamın anlamının yordayıcı rolünü ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasında ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.. Çalışmada“Ergen ve Yetişkin Bireyler İçin Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Yaşamın Anlamı Ölçeği”ve“Mutluluk Ölçeği'' kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesinde ”Kişisel Bilgi Formu" oluşturulmuştur. Ölçeklerden temin edilen verilerin değerlendirilmesinde, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ile çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın bulgularına göre, ergenlerin yaşamın anlamı cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Yaşamın anlamı alt boyutlarına bakıldığında ise kadınların erkeklerden daha yüksek puan aldığı saptanmıştır. Genel olarak bilinçli farkındalığın alt boyutlarında da kadınların erkeklerden daha yüksek puan aldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte de ergenlerin mutluluk düzeyleri cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Pearson Korelasyon Analizi sonucuna göre mutluluk ile aranılan anlam, yaşamın anlamı, dikkat ve farkındalık, yargılayıcı olamama ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulurken, bulunmaya çalışılan anlam, reaktif olamama ve kendini kabul etme arasında belirgin bir ilişki bulgusu bulunmamıştır. Regresyon bulgularına bakıldığında bilinçli farkındalık ve yaşamın anlamı alt boyutlarının mutluluk üzerinde anlamlı yordayıcı olduğu, bununla birlikte sırası ile yaşamın anlamı ve bilinçli farkındalık düzeylerinin de mutluluğu anlamlı düzeyde yordadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the predictive role of adolescent individuals' happiness levels, conscious awareness and the meaning of life. Relational screening model was used in this thesis study.“Conscious Awareness Scale for Adolescent and Adult Individuals”,“Meaning of Life Scale”and“Happiness Scale”were used in the study. A“Personal Information Form”was created to determine the demographic characteristics of the participants. In evaluating the data obtained from the scales, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation Coefficient and multiple regression analyzes were used. According to the findings of the study, adolescents' meaning of life does not differ according to gender. When looking at the meaning of life sub-dimensions, it was found that women scored higher than men. It has been determined that women generally score higher than men in the sub-dimensions of conscious awareness. However, there was no significant difference in the happiness levels of adolescents according to their gender. According to the results of Pearson Correlation Analysis, while a significant relationship was found between happiness and the meaning sought, the meaning of life, attention and awareness, non-judgmentalism and conscious awareness levels, no significant relationship was found between the meaning sought, non-reactivity and self-acceptance. Looking at the regression findings, it was observed that the sub-dimensions of conscious awareness and meaning of life were significant predictors of happiness, and that the meaning of life and conscious awareness levels, respectively, also significantly predicted happiness.