Makine öğrenmesi yöntemleri ile siber saldırı tespiti
Cyber attack detection with machine learning methods
  1. Tez No: 901995
  2. Yazar: ZEHRA AKBIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Cyber security, cyber attack, machine leaning, KDD99 dataset To reduce this risk, six different experimental methods were applied, offering different perspectives on the dataset and models. However
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veri Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Teknolojinin gelişimi ile birlikte siber güvenlik kavramı da hayatımıza girmiştir. Yıllar içinde, mali kayıplar, kişisel veri ihlalleri ve şantaj gibi çeşitli nedenlerle siber saldırılar artmış ve bu saldırılara yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çalışma, siber saldırıların tespitine yönelik ihtiyaçtan doğmuştur. Çalışmada, siber saldırı tespiti için yaygın olarak kullanılan KDD99 veri seti üzerinde Karar Ağaçları, ADABoost, Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Destek Vektör Makineleri (DVM) gibi çeşitli modeller kurulmuş ve değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, en yüksek başarı oranına sahip modelin Karar Ağaçları olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, tüm modellerin başarı oranlarının %99 ve üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüksek başarı oranları, makine öğrenmesi modellerinin siber saldırı tespitinde etkili olduğunu gösterirken, aynı zamanda aşırı uyumlanma (overfitting) riskini de gündeme getirmiştir. Bu riskin azaltılması amacıyla, altı farklı deney yöntemi uygulanmış ve veri setine ve modellere farklı açılardan yaklaşılmıştır. Ancak, bu yöntemler sonucunda elde edilen modellerin başarı oranlarının yine %99 ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, veri setinin aşırı uyumlanma riskinin tamamen önlenemediği ihtimalini güçlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, the concept of cybersecurity has also entered our lives. Over the years, cyber attacks have increased due to various reasons such as financial losses, personal data breaches, and blackmail, leading to an acceleration in efforts to combat these attacks. This study arose from the need to detect cyber attacks. In the study, various models such as Decision Trees, ADABoost, Artificial Neural Networks (ANN), and Support Vector Machines (SVM) were developed and evaluated using the widely used KDD99 dataset for cyber attack detection. As a result of the evaluations, it was found that the model with the highest success rate was Decision Trees. However, it was also observed that all models achieved success rates of 99% and above. While these high success rates indicate that machine learning models are effective in detecting cyber attacks, they also raise concerns about the risk of overfitting.