Kas-iskelet doku mühendisliğinde kullanılmak üzere farklı hayvanlardan çeşitli dokulardan elde edilen kollajen tiplerinin karakterizasyonları ve oranlarının araştırılması
Characterization and investigation of ratios of collagen types obtained from various tissues from different animals for using in musculoskeletal tissue
- Tez No: 902078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: kas-iskelet doku mühendisliği, kemik, kıkırdak, kollajen ekstraksiyonu, musculoskeletal tissue engineering, bone, cartilage, collagen extraction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Biyomühedislik uygulamaları Ortopedi ve Travmatoloji hastalarının tedavileride giderek daha çok yer bulmaktadır Hayvanların atık dokularından elde edilen kollajen, hastalıkların tedavisi için, biyomateryal olarak doku mühendisliğinde de kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda ortopedik rahatsızlıklara uygulanan tedavilere destek ve alternatif tedavi oluşturacak doku mühendisliği uygulamaları için kullanılabilecek doğal biyomalzemelerden kollajenin en verimli kaynağını bulmayı amaçladık. İlk aşamada; tavuk, kuzu gibi farklı hayvanlardan kemik kıkırdak gibi farklı dokulardan kollajen elde ederek bunların tanımlanmasını hedefledik. Elde edilen kollajenin boyamayla varlığı kanıtlanmış, FTIR ile kimyasal kompozisyonu araştırılmış, kollajenlerin sitotoksisitesine bakılarak veriler elde edildikten sonra istatistik analizler gerçekleştirilerek çalışmalar tamamlanmıştır. Kuzu ve tavuk gibi endüstriyel olarak artık bırakan gıda ürünlerinin kemik ile kıkırdak gibi dokuları kollajen kaynağı olarak doku mühendisliğinde diğer uygulamalarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Bioengineering applications are increasingly found in the treatments of Orthopedics and Traumatology patients. Collagen obtained from the waste tissues of animals is also used in tissue engineering as a biomaterial for the treatment of diseases. In this study, we aimed to find the most efficient source of collagen, one of the natural biomaterials that can be used for tissue engineering applications that will support and alternative treatments for orthopedic disorders. First stage; We aimed to identify collagen by obtaining collagen from different tissues such as bone and cartilage from different animals such as chicken and lamb. The existence of the collagen obtained was proven by staining, its chemical composition was investigated by FTIR, and after data was obtained by looking at the cytotoxicity of collagens, statistical analyzes were performed and the studies were completed. Tissues such as bone and cartilage from industrially waste food products such as lamb and chicken can be used in other applications in tissue engineering as collagen sources.