OECD ülkelerinin sağlık harcama ve sağlık performans göstergeleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of OECD countries with health expenditure and health performance indicators
- Tez No: 902084
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BAHADIR ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sistemi, Erişilebilirlik, Harcama, CoCoSo, Promethee, Health system, Accessibility, Spending, CoCoSo, Promethee
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sağlık hizmetlerinin erişimi ve kalitesi, bir ülkenin sağlık sisteminin temel ölçütlerindendir. Farklı ülkelerde uygulanan sağlık politikaları ve sistemlerin karşılaştırması önemli yönetimsel iç görü sağlama potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışmada sağlık sistemlerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek politika yapıcılarına ve sağlık yöneticilerine rehberlik etme amacıyla Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üye ülkelerinin sağlık harcamalarının ve sağlığa erişilebilirliğinin belirli göstergeler ile değerlendirilmektedir. Çalışmada OECD ülkelerinin sağlık harcamaları ve sağlık hizmetlerine erişim göstergelerini değerlendirmek için nicel verilere dayalı bir analiz yöntemi kullanılmıştır. Veriler, OECD Stat veri tabanından alınmış ve analiz için çok kriterli karar verme yöntemlerinden COCOSO ve Promethee yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda, OECD üye ülkelerinin sağlık harcamaları ve sağlık hizmetlerine erişim göstergeleri üzerinde yapılan analizler sonucunda farklı ülkeler arasında önemli farklılıklar ve benzerlikler belirlenmiştir. Bu analizler, sağlık sistemlerindeki güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koymuş ve sağlık politikalarının geliştirilmesi için önemli ipuçları sunmuştur. Bu çalışma, farklı ülkelerin sağlık sistemlerini karşılaştırmak ve iyileştirme alanlarını belirlemek için bir çerçeve sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Access to and quality of health services are key measures of a country's health system. Comparison of health policies and systems implemented in different countries has the potential to provide important managerial insights. This study evaluates the health expenditures and accessibility of health services in Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) member countries with certain indicators in order to guide policy makers and health managers by identifying the strengths and weaknesses of health systems. In this study, an analysis method based on quantitative data was used to evaluate the indicators of health expenditures and access to health services of OECD countries. The data were obtained from the OECD Stat database and COCOSO and Promethee methods, which are multi-criteria decision-making methods, were used for the analysis. As a result of the analyses on health expenditures and access to health services indicators of OECD member countries, significant differences and similarities between different countries were identified. These analyses revealed the strengths and weaknesses in health systems and provided important clues for the development of health policies. This study provides a framework for comparing the health systems of different countries and identifying areas for improvement.