An analytical method for warehouse selection in an intermodal transportation network
İntermodal taşımacılık ağında depo seçimi için analitik bir yöntem
- Tez No: 902229
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖZPEYNİRCİ, ÖĞR. GÖR. SİNEM TOKCAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Tesis Yer Seçimi Problemi, Intermodal Taşımacılık, Matematiksel Modelleme, Duyarlılık Analizi, Facility Location Problem, Intermodal Transportation, Mathematical Modeling, Sensitivity Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezde, Türkiye ile Almanya arasında parsiyel ve komple yük taşımacılığı hizmeti veren bir firmayı ele alıyoruz. Firma intermodal taşımacılık yapmakta ve maliyetlerini azaltmak için çeşitli yükleri kendisi teslim etmek yerine Almanya'da anlaştığı aracı depoları kullanmayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacı, bu hizmeti veren alternatif depolar arasından en uygun depo alt kümesinin belirlenmesidir. Bu amaca ulaşmak için bir karışık tamsayılı matematiksel programlama modeli geliştirdik. Bu model depo açma kararlarını, farklı taşıma modlarının kullanım miktarlarını, modlar ile açılan depolar arasındaki akışları ve son teslimat için kullanılan teslimat yöntemini belirlemektedir. Modelin amacı toplam taşıma ve depo anlaşma maliyetlerini en aza indirmektir. Rastgele oluşturulmuş veri setleri kullanarak maliyet, talep ve kapasite değerlerine ilişkin duyarlılık analizleri gerçekleştiriyoruz. Hesaplamalı sonuçlarımız, optimum depo yeri kararlarının çeşitli maliyet parametrelerindeki değişikliklere karşı dayanıklı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we consider a company that provides partial and full-load transportation services between Türkiye and Germany. The company carries out intermodal transportation and aims to use contracted intermediary warehouses in Germany for final deliveries of some loads to reduce costs. This study aims to determine the best subset of warehouses among alternative ones. To achieve this goal, we develop a mixed integer mathematical programming model. This model determines warehouse opening decisions, usage amounts of different transportation modes, flows between modes and opened warehouses, and the method used for the final delivery. The purpose of the model is to minimize the total transportation and warehouse fixed costs. We used randomly generated data sets, and perform sensitivity analysis on cost, demand and capacity values. Our computational results showed that the optimal warehouse location decisions are robust to changes in several cost parameters.