Medical aromatic plants and essential oils export potential and market analysis
Tıbbi aromatik bitkiler ve esansiyel yağlar ihracat potansiyeli ve pazar analizi
  1. Tez No: 902233
  2. Yazar: GONCA ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Esansiyel Yağlar, İhracat Operasyonları, İhracat Performansı, Medicinal and Aromatic Plants, Essential Oils, Export Operations, Export Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Bu bitkilerin kullanım alanları ve ticari faaliyetleri, tüketicilerin tercihleri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir. Tıbbi bitkiler ile esansiyel yağlar; kozmetik, gıda ve farmasötik ürünlerde solvent ekstraktları gibi çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Katma değeri yüksek olan bu ürünlerin ticareti hem uluslararası pazarlarda hem de yerli piyasada gerçekleştirilmektedir. Türkiye, zengin bitki örtüsü ve jeopolitik konumu ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir. Üretim, hasat ve ihracat faaliyetleri de Türkiye'de aktif olarak yürütülmektedir. Günümüzde tıbbi bitkilere ve esansiyel yağlara olan talep gitgide artmaktadır. Bu ürünler herhangi bir kimyasal barındırmamalarının yanı sıra, modern tıbba alternatif tedavi yöntemlerinin başında gelmektedirler. Doğal içerikli ürünler olmaları tüketiciler tarafından tercih edilmelerindeki en önemli sebeptir. Özellikle Covid-19 salgını sonrasında tüketicilerin doğal içerikli ürünlere olan ilgisinin ve farkındalığının artması bu ürünlere yönelimi pozitif yönde etkilemiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Tıbbi Bitkiler ve Uçucu Yağlar sektörünün ihracat performansını etkileyen itici güçler, engeller ve zorluklar dahil olmak üzere, sektördeki temel faktörleri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, İzmir ilinde ihracat faaliyetleri yürüten 13 firma ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağların pazar analizi ve ihracat potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. İhracat performansını belirleyen başlıca faktörler arasında pazarlama, üretim ve hizmet kalitesi, tedarik zinciri yönetimi ve ağ oluşturma yetenekleri öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of Medicinal and Aromatic Plants (MAPs), present in numerous plants and products, dates to ancient times. Humans have utilized these products for therapeutic and various other purposes. Moreover, MAPs are employed to create diverse products like essential oils and solvent extracts used in food, cosmetics, and pharmaceuticals. These value-added products have also been commercialized globally. Turkey is advantageous in terms of its geopolitical structure and rich flora. The production, cultivation, and export activities of these products are also prominent in Turkey. Recently, the demand for MAPs and essential oils has surged, gaining worldwide importance due to their health benefits. Consumers generally prefer these products for their natural ingredients. Additionally, interest in alternative medicine has grown, particularly after the COVID-19 pandemic. The main aim of this study is to show key factors in the export performance of the MAPs and essential oils sector, including drivers, barriers, and challenges in export operations. For this purpose, interviews were conducted with 13 companies in Izmir province, which have export operations in this sector. Market analysis and export potential of MAPs and essential oils were analyzed with the output of the study. The main drivers of export performance identified are marketing, production service quality, supply chain, and networking capabilities.