Gender roles in a 6th grade English course book for public schools
Devlet okullarında kullanılan bir 6. sınıf ders kitabı üzerine cinsiyet rolleri
- Tez No: 902232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN KARABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet ideolojisi, ders kitapları, eleştirel söylem analizi, fairclough, Gender ideology, Coursebooks, critical discourse analysis, fairclough
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez, toplumsal cinsiyet ideolojisinin 6. sınıf öğrencilerine yönelik İngilizce öğretimi ders kitaplarında nasıl yorumlandığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bunun için, seçilen ders kitabının (Sunshine English- 6. Sınıf.), metin analizi için Fairclough'un üç boyutlu modeli kullanılmıştır: Gramatik ve görsel bağlamda, dilbilgisel oluşumlar ile cinsiyet olgusunun ne şekilde yapılandığı analiz edilmiştir. Bu çalışma için ilgili ve bilgilendirici verileri seçmek amacıyla amaçlı örnekleme kullanılmıştır. Çalışma, toplumsal cinsiyet ideolojisinin açık dilde örtük olarak temsil edildiğini ve erkeklerin kadınlar üzerindeki hakimiyetini ortaya koymuştur. Bu çalışma, ayrıca, mevcut literatürle küçük çelişkilerine rağmen, tutarlılık göstermekte ve dil öğretimi ve ileri araştırmalar için önemli çıkarımlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This current thesis aims to study how gender ideology is construed through English Language Teaching coursebooks targetting 6th graders. For this, three dimensional model of Fairclough has been used for textual analysis of the selected coursebook: Sunshine English-Grade 6. At textual level, linguistic items have been probed to see how gender ideology is built upon in clear linguistic domains. Purposeful sampling was used to select relevant and informative data for this study. Purposeful Sampling was done to ensure inter-rater reliability. The study found that gender ideology is implicitly represented in explicit language, indicating male dominance over females. This study, further, shows coherence with the existing literature despite little contradiction and poses important implications for language teaching and further studies.