Factors in volunteer experiences predicting secondary traumatization following the earthquakes of February 6, 2023: A quantitative study
6 Şubat 2023 depremleri sonrası ikincil travmatizasyonu yordayan gönüllülük deneyimi faktörleri: Nicel bir çalışma
  1. Tez No: 902266
  2. Yazar: SEVİM SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Gönüllülük, İkincil travma, Gönüllülük deneyimi, Doğal afet, Earthquake, Volunteering, Secondary trauma, Volunteer experience, Natural disaster
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneydoğusunda 11 ilde sırasıyla 7,8 ve 7,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi (Ekici, 2023). Saha çalışanları ve gönüllüler bu depremlerin ardından kritik rol oynadı. Bu çalışmanın amacı, demografik ve gönüllü deneyimi özelliklerinin, 2023 Türkiye depremi sonrasında afet gönüllülerinde ikincil travmaya bağlı semptomların (yeniden yaşama, kaçınma, uyarılma) yaygınlığını yordayıp yordamadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla tanımlayıcı nicel bir dizayn seçilmiş ve veri analiz yöntemi olarak doğrusal regresyon tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, yaşları 18 ile 68 arasında değişen 201 deprem gönüllüsünden oluşmakta olup veriler çevrimiçi anket aracılığıyla toplandı. Gönüllülerin saha deneyimlerine ilişkin soruların yanı sıra Yaşam Memnuniyeti Anketi (SWLS), Semptom Değerlendirme-45 Anketi (SA-45) ve Travma Sonrası Tanı Ölçeği'nin (PDS) Türkçe versiyonları ölçüm aracı olarak kullanılmıştır. Regresyon analizleri, aşağıdaki faktörlerin 2023 Türkiye deprem gönüllüleri arasında ikincil travma semptomlarının yaygınlığını önemli ölçüde yordadığını gösterdi: afet alanında geçirilen toplam süre, sahaya ziyaret sıklığı, alınan eğitimin derecesi, algılanan hazırlıklılık, sahadaki fiziksel koşulların algılanan zorlayıcılığı, gönüllü katılımın türü (bağımsız olarak mı yoksa bir kuruluş aracılığıyla mı yapıldığı) ve hayattan memnuniyet. Bu bulgular ilgili hipotezlerimizle tutarlıdır. Bu değişkenlerin yanında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, psikolojik/psikiyatrik yardım geçmişi, daha önceki gönüllü deneyimleri ve deprem ile ilk ziyaret arasındaki zaman aralığı katılımcılar arasında ikincil travmayı yordamadığı bulundu. Bulgular travmayı açıklamayı hedefleyen psikanalitik teorilerin yanı sıra mevcut ampirik literatürün ışığında tartışılmaktadır. Ayrıca klinik çıkarımlar ve geleceğe yönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Two earthquakes, measuring 7.8 and 7.5 magnitudes, respectively, struck 11 provinces in southeastern Türkiye on February 6th, 2023 (Ekici, 2023), where the field workers and volunteers played a critical role. The present study aims to determine whether demographic and volunteer experience characteristics predict the prevalence of symptoms related to secondary trauma (reexperiencing, avoidance, arousal) in disaster volunteers after the 2023 Türkiye earthquakes. For this purpose, a descriptive quantitative design is chosen, and stepwise linear regression is determined as a data analysis method. The participants of the study consisted of 201 earthquake volunteers between ages 18 and 68, and the data were collected via an online survey. The Turkish versions of the Satisfaction with Life Questionnaire (SWLS), the Symptom Assessment-45 Questionnaire (SA-45), and the Posttraumatic Diagnostic Scale (PDS) are chosen as measures, as well as questions regarding volunteers' field experiences. Regression analyses showed that the following factors significantly predicted the prevalence of secondary trauma symptoms among the 2023 Türkiye earthquake volunteers: the total time spent in the disaster field, frequency of visits to the field, degree of training and onboarding received, perceived preparedness, perceived challenges about the physical conditions in the field, volunteering affiliation—whether done independently or through an organization—and retrospective satisfaction with life. These findings are consistent with our relevant hypotheses. Inconsistent with our hypotheses, gender, age, education level, employment status, psychological/psychiatric help history, prior volunteer experiences, and the time interval between the earthquake and the first visit did not predict secondary trauma among the participants. Findings are discussed in light of the existing empirical literature, in addition to psychoanalytic theories that focus on trauma. Additionally, clinical implications and future suggestions are provided.