Impact of fatigue as a human factor in aviation: A conceptual model development and an application on flight training students
Havacılık yönetiminde insan faktörü olarak yorgunluğun etkisi: Kavramsal model geliştirme ve pilotaj öğrencileri üzerine bir uygulama
- Tez No: 902278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Civil Aviation, Management Information Systems, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, İnsan faktörü, yorgunluk, eğitim öğrencileri, yapısal Esitlik modelleme, aviation, human factor, fatigue, training students, structural equation modelling
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Havacılık Yönetimi sektöründe uçuş emniyetinin ve operasyonel sürekliliğin sağlanması açısından insan faktörünün yönetilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda en kritik insan faktörlerinden biri, düzensiz uyku düzeni, yetersiz dinlenme, uzun çalışma saatleri gibi faktörlerden kaynaklanan fiziksel, duygusal ve zihinsel yorgunluğu içeren yorgunluktur. Bu çalışmada, pilot yorgunluk seviyesine yol açan tüm faktörleri bir araya getiren kavramsal ve kapsamlı bir çerçeve geliştirilmiş ve seçilen temel yorgunluk faktörlerine dayanarak pilot yorgunluk seviyesinin karar verme performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir araştırma modeli oluşturulmuştur. Model, öğrenci pilotların eğitim ve uçuş operasyonları sırasında yaşadıkları yorgunluk seviyelerinin değerlendirilmesine, analiz edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Bu model aracılığıyla biri Avrupa Birliği ülkesinde, ikisi Türkiye'de olmak üzere üç uçuş eğitim okulunda yorgunluğa katkıda bulunan faktörler ankete dayalı bir yaklaşımla araştırılmaktadır. Toplam 330 kişilik örneklemder ankete 179 katılımcı yanıt vermiştir, ve veriler rastgele örneklemeli çevrimiçi bir anket kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, Excel ve analiz yazılımı kullanılarak yapısal Esitlik modelleme ve hipotez testleri uygulanarak analiz edilmiştir.Bulgulara göre anket, kaliteli uyku eksikliğinin, akademik derslerin kötü programlanmasının, ülke çapında uçmanın, akademik faaliyetlerin kötü programlanmasının yorgunluğa yol açan ve dolayısıyla pilot karar verme performansını etkileyen en baskın faktörler olarak göründüğünü ortaya çıkardı. Bu çalışma, havacılık emniyetini artırmaya, eğitim programlarını geliştirmeye ve uçuş eğitimi öğrencilerine daha iyi hazırlanmaya yönelik bilgiler sağlaması açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
Managing human factors is vital in the aviation management sector for ensuring flight safety and operational continuity. In this regard, one of the most critical human factors is fatigue, which involves physical, emotional, and mental fatigue due to factors like irregular sleep patterns, inadequate rest, and prolonged working hours. In this study, a conceptual and comprehensive framework is developed to combine all the factors that lead to decreased pilot fatigue levels, and a research model is created to assess the impact of pilot fatigue levels on decision-making performance based on key selected fatigue factors. The model is designed to assist in assessing, analyzing, and managing the fatigue levels experienced by student pilots during training and flight operations. Via this model, factors contributing to fatigue are investigated in three flight training schools (one European Union country and two in Türkiye), utilizing a survey-based approach. The survey is conducted with a total sample of 330 participants, and 179 provided responses. Data is collected using an online survey with random sampling. Gathered data is analyzed by applying Structural equation modeling hypothesis testing using Excel and analysis software. As per the findings, the survey revealed that lack of quality sleep , poor scheduling of academic classes, flying along-cross country and poor scheduling of academic activities appear as the most dominant factors leading to fatigue , thus impacting pilot decision making performance. This study is valuable by providing insights to enhance aviation safety, improve training programs and enable better preparation for the flight training students.