Türk ilaç endüstrisinde yönetici geliştirme faaliyetleri
  1. Tez No: 90230
  2. Yazar: SERAP HEPKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Yönetici Geliştirme, Eczacılık İşletmeleri, Türk İlaç Endüstrisi, Management, Manager, Manager Training Program, Pharmacetical Enterprises, Turkish Drug Industry
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yönetim, işletmede, işbirliğinin sağlanması ve bütün üretim öğelerinin birleştirilmesiyle en verimli ve en uygun sonuca varılması için yapılan çalışmaların bütünüdür. Yönetici, işletmedeki işleri, yönetiminden sorumlu olduğu kişiler aracılığıyla amaçlara uygun olarak yapan kişidir. Yönetimin günün şartlarına göre, en iyi şekilde olabilmasi için yöneticilerin geliştirilmesi gerekir. Yönetici geliştirme faaliyetleri ise yöneticilerin belirli bir takım gereksinimlerini sağlayabilmelerini, performanslarını arttırmalarını, değişen koşullara uyum sağlayabilmelerini amaçlayan çeşitli eğitim programlarıdır. Bu çalışmada yönetim, yönetici ve yönetici geliştirme faaliyetleri literatür doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanısıra Türk îlaç Endüstri' sinin gelişimi ve bugünkü durumu gözden geçirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk îlaç Endüstrisi' nde yönetici yetiştirme ve geliştirme faaliyetlerinin uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesidir. Çalışma sırasında İstanbul ilinde bulunan İlaç İşverenler Sendikası üyesi olan 38 ve sendika hizmetlerinden yararlanan 13 firma olmak üzere toplam 51 ilaç firmasının însan Kaynakları veya bu bölümü bulunmayan firmalarda Personel Müdürleri' ne 19 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde SPSS (ver. 7.5) istatistik paket programı uygulanmıştır.112 Çalışma sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. 1- Anket sorularını cevaplayan toplam 31 ilaç firmasından 6 firmada yönetici geliştirme programları uygulanmamaktadır. 2- Bu programları uygulayan 25 ilaç firmasının 18' i yerli, 7' si yabancı firmadır. 3- Yönetici geliştirme pogramı uygulayan 25 ilaç firmasının 19' unda bu programlar yılda 2 kez uygulanmaktadır. 4- Yönetici geliştirme programı uygulayan 25 ilaç firmasının 15' inde program sonrasında yöneticilerin başarısı ve motivasyonu yükselmiştir. 5- Yönetici geliştirme programı uygulayan 25 ilaç firmasının 21' inde firmanın başarısı yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
Management is the total of studies to reach the most efficiency and the most convenient result by obtaining cooperation in the enterprise and by unification in production elements. Manager is the person who works in a appropriate direction to reach organizational objectives by the help of subordinates in organization. For the purpose of reaching the existent organizational standard managers should be trained. However manager training activities are educational programmes that aim at managers' obtaining some of their needs, increasing their performance and adopting to changing conditions. In this study the terms“manager”and“managers training programmes”tried to be explained in accordence with the literature. Besides, the development of the Turkish Drug Industry and its situation today was looked over. The purpose of this study is to determine whether these training activities are being used or not in Turkish Drug Industry. In this study, 19 questions are asked to the managers of human resources departmant or staff personnel of 51 firms in Istanbul. 38 of thise 51 firms are member of Pharmaceutical Manufacturers' Assaciation and 13 are not. Bur these 13 firms also use the rights of the association. In the evaluation of the data of this study, SPSS (ver. 7. 5) statistical package program has been used.114 At, the end of the study it is reached to the results mentioned below: 1- 6 of the 31 firms that have answered the inquiry questions use manager training programmes. 2- 18 of these 25 firms which have been using manager training programmes are Turkish, 7 are foreign. 3- 19 of the 25 firms whice have been using manager training programmes, used these programmes twice a year. 4- At the end of the implementation of this programmes managers' success and motivation have increased in 15 of these 25 firms which have been using the program. 5- The success of the firm has increased in 21 of these 25 firms which have been using the program.