Wushu kung-fu sporcularında stres ve motivasyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of stress and motivation levels in wushu kung fu athletes
  1. Tez No: 902308
  2. Yazar: UMUTCAN OCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURKAY CEVAHİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Wushu Kung-Fu, Stresle Başa Çıkma, Motivasyon, Wushu Kung Fu, Coping with Stress, Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Wushu Kung-Fu sporcularının stresle başa çıkma yöntemleri ile başarı motivasyon düzeylerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel nitelikteki ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma evreni Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu bünyesinde bulunan spor kulüplerindeki sporculardan oluşmaktadır. Örneklem grubu ise evrenden tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 18 yaş ve üzeri 249 kadın ve 246 erkek toplam 495 lisanslı sporcudan oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Stersle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği ve Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizlerinde Student t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey çoklu karşılaştırma testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada katılımcıların yaş, eğitim durumu, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile aylık gelir durumu, yaşadığı yer, spor yılı ve branş değişkenlerine göre stersle başa çıkma yöntemleri ölçeği toplam puan ve alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilirken, spora özgü başarı motivasyonun da ise yaş, eğitim durumu, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aile aylık gelir durumu, yaşadığı yer ve branş değişkenlerinde ölçek toplam puan ve alt boyutlarda anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Wushu Kung-Fu sporcularının stresle başa çıkma yöntemleri ile spora özgü başarı motivasyon düzeyleri arasında anlamlı ve orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada yaş değişkenine göre stersle başa çıkma yöntemleri ölçeği ve spora özgü başarı motivasyon ölçeğinde yaş arttıkça ortalama puanlarında da artış olduğu bulunmuştur. Eğitim durumu, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu değişkenlerinde lisans/lisansüstü kategorisinde, aile aylık gelir durumu değişkeninde gelir-gider karşılıyor, yaşadığı yer değişkeninde köy/belde/kasaba ve brani değişkeninde ise taolu kategorisinde yer alan sporcuların stersle başa çıkma yöntemleri ölçeği ve spora özgü başarı motivasyon ölçeği puan ortalamaları yüksek tespit edilirken; spor yılı değişkeninde, stersle başa çıkma yöntemleri ölçeği puan ortalamalarında 10-14 spor yılına sahip olanların yüksek olduğu saptanmıştır. Korelasyon sonuçları ise, stresle başa çıkma yöntem puanları arttıkça spora özgü başarı motivasyon düzeyinde de artış olduğu görülmektedir. Savunma sporu olarak kabul edilen Wushu Kung-Fu spor branşı, stresle başa çıkabilme becerilerini geliştirebilmesi oldukça önemlidir. Stres düzeyini kontrol edebildiğinde, başarı motivasyonu noktasında olumlu etkiler oluşturacağı söylenebilir. Sonuç olarak, sporcuların stresle başa çıkabilme yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik birtakım uygulamaların gerçekleştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the coping mechanisms for stress and the levels of achievement motivation among Wushu Kung-Fu athletes. Material and Method: In this study, the relational survey model with a descriptive nature, one of the quantitative research methods, was used. The study population consists of athletes from sports clubs within the Turkish Wushu Kung Fu Federation. The sample group consists of a total of 495 licensed athletes, 249 women and 246 men, aged 18 and over, determined through a random sampling method from the population.“The Stress Coping Methods Scale”and the“Sports-Specific Achievement Motivation Scale”were used as data collection tools in the study. Statistical analyses in the study included the Student's t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey's multiple comparison test, and Pearson's correlation analysis. Results: In the study, significant differences were found in the total scores and sub-dimensions of the coping methods with stress scale based on the participants' age, educational level, mother's education level, father's education level, family monthly income, place of residence, years of experience in sports, and sports discipline variables. Regarding sports-specific achievement motivation, significant differences were detected in total scale scores and sub-dimensions based on age, educational level, mother's education level, father's education level, family monthly income, place of residence, and sports discipline variables. It was found that there is a significant and moderate positive relationship between the coping strategies for stress and the sports-specific achievement motivation levels of Wushu Kung-Fu athletes. Conclusions: In the study, it was found that as age increased, the average scores also increased on the sports-specific achievement motivation scale and the coping methods with stress scale. In terms of educational level, mother's education, and father's education variables, athletes in the undergraduate/postgraduate category, those whose family monthly income covers their expenses, those living in a village/town, and those in the Taolu category showed higher average scores on the coping strategies with stress scale and the sports-specific achievement motivation scale. For the sports years variable, it was found that those with 10-14 years of sports experience had higher average scores on the coping strategies with stress scale. Correlation results indicate that as the scores on coping strategies for stress increase, the level of sports-specific achievement motivation also increases. As a martial art, the Wushu Kung-Fu sports discipline is important for developing stress coping skills. It can be said that controlling stress levels will have a positive effect on motivation for success. As a result, it is recommended to implement certain practices aimed at enhancing athletes' abilities to cope with stress.