Koroner anjiyografi uygulanan hastalarda immobilizasyon, çevresel stresörler ve anksiyete arasındaki ilişki
The relationship between immobilization, environmental stressors and anxiety in patients who have been performed with coronary angiography
  1. Tez No: 902309
  2. Yazar: BÜŞRA ŞEN KALAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Çevresel stresör, Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, İmmobilizasyon, Koroner anjiyografi, Anxiety, Environmental stressor, Nursing, Nursing care, Immobilization, Coronary angiography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırma, koroner anjiyografi uygulanan hastalara işlem sonrasında uygulanan immobilizasyon süresi, çevresel stresörler ve hastaların anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı tipte olan çalışmanın örneklemini Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji servisi ve koroner yoğun bakım ünitesinde yatan araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan, araştırmaya katılmayı kabul eden 255 koroner anjiyografi uygulanan hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri 'Kişisel Bilgi Formu',“Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği”ve“Yoğun Bakım Çevresel Stresörler Ölçeği”kullanılarak Temmuz 2022-Temmuz 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler SPSS v26 Programında analiz edilmiş ve p˂0.05 güven aralığında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 59.19±11.82 yıl, sırtüstü pozisyonda hareketsiz yatma süresi 6.25±1.79 saattir. Hastaların Yoğun Bakım Ünitesi Çevresel Stresörler Ölçeği puan ortalaması 123.71±21.71, Durumluk Kaygı Ölçeği puan ortalaması 53.70±8.86, Süreklilik Kaygı Ölçeği puan ortalaması 47.22±6.10 olarak bulunmuştur. Koroner arter hastalarının immobilizasyon süresi ile çevresel stres, durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı, çevresel stres düzeyleri ile durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyleri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada koroner anjiografi uygulanan bireylerin çevresel stres düzeylerinin ortalamanın üzerinde, durumluluk ve süreklilik kaygı düzeylerinin orta seviyede olduğu, çevresel stresin durumluluk ve süreklilik kaygı düzeyini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the relationship between the immobilization period applied to patients who underwent coronary angiography, environmental stressors, and the anxiety levels of the patients after the procedure. Material and Method: The descriptive and correlation-type study sample consisted of 255 coronary angiography patients who met the inclusion criteria and agreed to participate in the research, staying in the cardiology service and coronary intensive care unit of Ordu University Training and Research Hospital. The study data was collected between July 2022 and July 2023 using the 'Personal Information Form', 'State-Trait Anxiety Scale', and 'Intensive Care Environmental Stressors Scale'. The data were analyzed in the SPSS v26 Program and evaluated within the p˂0.05 confidence interval. Results: The average age of the patients participating in the study was 59.19±11.82 years, and the duration of lying motionless in the supine position was 6.25±1.79 hours. The mean score of the patients on the Intensive Care Unit Environmental Stressors Scale was 123.71±21.71, the mean score on the State Anxiety Scale was 53.70±8.86, and the mean score on the Trait Anxiety Scale was 47.22±6.10. It was determined that there was no statistically significant relationship between the immobilization time of coronary artery patients and environmental stress, state, and trait anxiety levels and that there was a weak positive statistically significant relationship between environmental stress levels and state and trait anxiety levels. Conclusion: In the study, it was determined that the environmental stress levels of individuals who underwent coronary angiography were above average, their state and trait anxiety levels were at medium levels, and ecological stress affected their state and trait anxiety levels.