Transfer of vehicle data between j1939 CANbus and remote desktop using a smartphone
Akıllı telefon kullanarak j1939 CANbus ve uzak masaüstü arasında araç verilerinin transferi
- Tez No: 902330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Telematik, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Bağlantı, Nesnelerin İnterneti, Mobil Sistemler, Kablosuz İzleme, Telematics, intelligent transportation systems, connectivity, internet of things, mobile systems, wireless monitoring
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Akıllı telefonların yaygın kullanımı, iletişim araçları olarak sınırlı kalmaktan çıkarak çok fonksiyonlu el cihazlarına dönüşmelerine neden olmuştur. Mobil ödeme, bulut tabanlı hizmetler, yapay zeka ve IoT uygulamalarının giderek artan kullanımı ile ağır hizmet tipi araçlar ile uzaktaki operatörler arasında verimli veri iletişimi ihtiyacı hayati önem kazanmıştır. Bu ihtiyaca yanıt vermek için, bu çalışma, SAE J1939 standardına uygun standart ağır hizmet tipi araç verilerini OBD-II bağlantısı aracılığıyla alabilen bir Arduino tabanlı yazılım ve donanım sistemini geliştirerek yenilikçi bir çözüm sunmaktadır. Donanım sisteminin yanı sıra, araç verilerini işleyebilen ve uzaktan erişim için buluta gönderebilen bir akıllı telefon uygulaması tasarlanmıştır. Uygulama ayrıca, seçilen belirli verilerin gerçek zamanlı görselleştirilmesine olanak sağlayan kullanıcı dostu bir grafik arayüzü içermektedir. Bu sistem kullanılarak, çalışma, J1939 standardına uygun araç verilerinin akıllı telefon aracılığıyla uzaktaki operatörlere maliyet-etkin ve güvenilir bir şekilde iletilmesi için bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, telematik ve akıllı ulaşım sistemleri alanına kablosuz bir izleme sistemi sağlayarak, gerçek zamanlı olarak bilgi sahibi olmalarını sağlayarak operatörlere bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olur. Ayrıca, sistemin IoT uygulamaları ile uyumluluğu ve bağlantısı, ulaşım endüstrisine gelişmiş çözümler sunar.
Özet (Çeviri)
The widespread use of smartphones has revolutionized their role as communication devices to become multi-functional handheld devices. With the increasing adoption of diverse applications such as mobile payment, cloud-based services, artificial intelligence, and Internet of Things (IoT) applications, the need for efficient data transmission between heavy-duty vehicles and remote operators has become crucial. To address this need, this study presents an innovative solution through the development of an Arduino-based software and hardware system that can receive standardized heavy-duty vehicle data in compliance with the Society of Automotive Engineers (SAE) J1939 standard through the On Board Diagnosis (OBD) II connection. In addition to the hardware system, a smartphone application has been designed to process the vehicle data and send it to the cloud for remote access. The application also includes a user-friendly graphical interface that enables real-time visualization of selected specific data. By utilizing this system, the study aims to offer a cost-effective and reliable solution for transmitting J1939 standardized vehicle data to remote operators through a smartphone. This research contributes to the field of telematics and intelligent transportation systems by providing a wireless monitoring system that can efficiently transmit vehicle data to a remote operator, enabling them to make informed decisions in real-time. Additionally, the system's connectivity and compatibility with IoT applications enhance its potential to provide advanced solution to the transportation industry.