Hipertansif çocukların yaşam içi kan basıncı izleminde 15 yıllık deneyim
15 years experience in ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) of hypertensive children
- Tez No: 902431
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ TABEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşam İçi Kan Basıncı İzlemi, hipertansiyon, beyaz önlük hipertansiyonu, maskeli hipertansiyon, çocukluk çağı, Ambulatory Blood Pressure Monitoring, hypertension, white coat hypertension, masked hypertension, childhood
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hipertansif Çocukların Yaşam İçi Kan Basıncı İzleminde 15 Yıllık Deneyim Amaç: YİKBİ yapılan çocukların verilerini retrospektif olarak inceleyeceğimiz bu çalışma ile daha önce bu açıdan değerlendirilmemiş olan bir bölgedeki 3.basamak bir merkezin 15 yıllık YİKBİ verilerinin, endikasyonlarından, uygulanması ve değerlendirilmesine kadar olan tüm aşamaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalında 2005-2020 yılları arasında yatarak ya da ayaktan tedavi edilen, izleminde ve tanı aşamasında YİKBİ yönteminin kullanıldığı hastaların hem klinik verileri hem de YİKBİ sonuçları retrospektif olarak taranarak toplamda 1859 hasta çalışmaya alındı. Yaşam içi kan basıncı izlemi tekniği ile 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümleri yapıldı. Yaş, cinsiyet, boy, kilo, boy ve kilo persentilleri, boy ve kilo SDS'leri, VKİ, VKİ persentilleri, VKİ SDS'leri kaydedildi. Takip formlarında hastalara takılan YİKBİ sonuçlarındaki sistolik KB, diyastolik KB, MAP ve nabız ölçümlerinin 24 saatlik, gündüz ve gece ortalamaları ile bunların persentil ve SDS değerleri kaydedildi. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 yazılım programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: YİKBİ sonucu hipertansif saptanan hastaların VKİ ortalamaları normotansif saptanan hastalara göre anlamlı şekilde yüksek saptandı. YİKBİ sonucuna göre hastaların %38,6'sında sistolik dipper, %71,4'ünde diyastolik dipper hipertansiyon olduğu görüldü. Özellikle sistolik kan basıncında non-dipper özelliğin daha fazla olduğu saptandı. Normotansif olanların dipper olma oranı hipertansif olanlardan anlamlı şekilde yüksek bulundu. 24 saatlik ve gündüz ölçümlerine göre gece ölçümlerinin daha yeterli olduğu görüldü. Ölçüm ortalaması yeterli olanların yaş ortalaması yeterli olmayanlarınkinden anlamlı şekilde yüksek bulundu. Obez olanların geçersizlik için daha büyük risk taşıdığı sonucuna varıldı. Sonuç: Çalışmanın bölgemizde yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri olması nedeniyle hem Malatya hem de bu coğrafi bölgenin hipertansiyon profilini yansıtmada kıymetli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
15 Years Experience in Ambulatory Blood Pressure Monitoring (ABPM) of Hypertensive Children Purpose: In this study, in which we will retrospectively examine the data of children who underwent ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), it is aimed to evaluate all stages from the indications to the implementation and evaluation of the 15-year ABPM data of a third-level center in a region that has not been evaluated in this respect before. Material and Methods: A total of 1859 patients were included in the study, by retrospectively scanning both the clinical data and the results of ABPM of the patients who were treated as inpatients or outpatients in the Inonu University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Nephrology between 2005 and 2020, for whom the ABPM method was used in the follow-up and diagnosis phase. 24-hour ambulatory blood pressure measurements were made with ABPM. Age, gender, height, weight, height and weight percentiles, height and weight SDS, BMI, BMI percentiles, BMI SDS were recorded. The 24-hour, day and night averages of systolic BP, diastolic BP, MAP and pulse measurements in ABPM results, and their percentile and SDS values were recorded in the follow-up forms. Statistical analysis was performed by using the SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 22.0 software program. Results: The mean BMI of the patients who were found to be hypertensive as a result of ABPM was found to be significantly higher than the patients who were found to be normotensive. According to ABPM results, 38.6% of the patients had systolic dipper hypertension and 71.4% had diastolic dipper hypertension. It was determined that the non-dipper feature was more especially in systolic blood pressure. The rate of dipper in normotensive patients was found to be significantly higher than hypertensive ones. It was observed that nighttime measurements were more adequate than 24-hour and daytime measurements. The mean age of those who were sufficient in the measurement average was found to be significantly higher than that of those who were not. It was concluded that those who were obese had a greater risk for invalidation. Conclusion: Since the study is one of the most comprehensive studies conducted in our region, we think that it is valuable in reflecting the hypertension profile of both Malatya and this geographical region.