Marfanoid habitusa sahip olgularda YND çoklu gen panelinin tani sürecindeki öneminin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the importance of NGS multigene panel in the diagnosis process in patients with marfanoid habitus
  1. Tez No: 902430
  2. Yazar: MURAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKEDERELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: marfanoid habitus, YND, çoklu gen paneli, marfanoid habitus, NGS, multigene panel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Amaç: Marfanoid habitus karakteristik olarak Marfan sendromunda izlenir. Ancak farklı derecelerde (tamamen veya kısmen) eşlik ettiği sendromlar da vardır. Loeys- Dietz sendromu, Homosistinüri, Ehlers-Danlos sendromu klasik tip, klasik benzeri tip, artrokalazya tip, vasküler tip, kifoskolyotik tip, spondilodisplastik tip, periodontal tip gibi bazı fenotipleri, COL1A1 ve CO1A2 geni ilişkili sendromlar, bazı Kutis laksa sendromu alt tipleri, Stickler sendromu, WeillMarchesani sendromu, Arteriel tortuosite sendromu, Konjenital kontraktürel araknodaktili (Beals sendromu), Lujan-Fryns sendromu, Camurati-Engelmann hastalığı, Multiple Endokrin Neoplazi tip 2b (MEN 2B), Cold induced sweating sendromu, Shprintzen-Goldberg sendromu, X'e bağlı mental retardasyon sendromları, Ailesel torasik aort anevrizma sendromları gibi birden çok sendrom da marfanoid özellikleri çeşitli derecelerde fenotipik olarak gösterirler. Marfan sendromu ile ayırıcı tanıya girmektedirler. Marfanoid habitus paylaşan OMIM veritabanı ilişkili sendromlardan genotipi bilinenlerden dizayn ettiğimiz yeni nesil dizileme (YND) çoklu gen panelinin 62 vakalık olgu serimizde sonuçları ve başarı oranı retrospektif olarak değerlendirildi ve benzer çalışmalarla karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: 2016-2022 yılları arasında Tıbbi Genetik polikliniğine marfanoid görünüm nedeniyle yönlendirilen 62 vakalık olgu serimizin marfanoid habitus YND çoklu gen paneli sonuçları, laboratuvar sonuçları, demografik verileri ve fotoğrafları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: YND gen paneli sonuçlarında panele alınan 51 olgunun 4'ünde FBN1 geninde olmak üzere toplamda 16 olguda klinik olarak kesin tanı, 2 olguda yüksek olasılıkla klinik tanı ve 10 olguda klinik şüpheli olmak üzere 28 olgumuzda varyant tespit edilmiştir. Panelin başarı oranı klinik olarak kesin, yüksek olasılıklı ve şüpheli varyantlar özelinde değerlendirildiğinde yaklaşık olarak %54.9 olarak saptandı. Klinik değerlendirme ve moleküler analiz sonuçlarına göre kesin tanılı olan olgular özelinde değerlendirildiğinde ise panel başarı oranı %31.3'dür. Panel testi sonucunda varyant saptanmayan olgulara çalışılan Tüm ekzom dizi analizi (TED) analizinde sadece 6 farklı gende 7 farklı varyant saptanmıştır. Sonuçlar: Marfanoid habitusa sahip olgularda çalışmamız da belirttiğimiz şekilde tanı süreci bazen uzayabilmektedir ve olguların tanısı eksik kalabilmektedir. İlgili sendrom grubu açısından olguların morbidite ve mortalitesinin azaltılabilmesi, etyolojinin ortaya konulması ile viii uygun genetik danışmanlık alabilmesi, ailelerin üzerinde yanlış ön tanının oluşturduğu kaygının ortadan kaldırabilmesi, risk altındaki aile üyelerinin değerlendirilmesi, sonraki kuşaklar için tekrar riskinin değerlendirilmesi gibi hususlarda genotipik değişikliğin aydınlatılabilmesi çok önemlidir. Çalışmamızdaki başarı oranı ile birlikte değerlendirildiğinde marfanoid habitus YND gen panelimiz oldukça başarılı görünmektedir ve benzer sendrom gruplarında YND analizi tanıda oldukça önemli bir yere sahiptir. İlgili fenotipi gösteren olgularda kardiyovasküler ve oküler sistem bulguları ağır seyredebileceği için klinisyenlere zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilecek tanı testi sunulması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
Aim: Marfanoid habitus is characteristically observed in Marfan syndrome. However, there are also syndromes with varying degrees (completely or partially). Multiple syndromes such as Loeys-Dietz syndrome, Homocystinuria, Ehlers-Danlos syndrome classical type, classical-like type, arthrochalasia type, vascular type, kyphoscoliotic type, spondylodisplastic type, periodontal type, COL1A1 and CO1A2 gene related syndromes, some Kutis laxa syndrome subtypes, Stickler syndrome, Weill-Marchesani syndrome, Arterial tortuosity syndrome, Congenital contractural arachnodactyly (Beals syndrome), Lujan-Fryns syndrome, CamuratiEngelmann disease, Multiple Endocrine Neoplasia type 2b (MEN 2B), Cold induced sweating syndrome, Shprintzen-Goldberg syndrome, X-linked mental retardation syndromes, Familial thoracic aortic aneurysm syndromes also display marfanoid features phenotypically to varying degrees. They are included in the differential diagnosis with Marfan syndrome. The results and success rate of the NGS multigene panel, which we designed from OMIM database-related syndromes sharing a Marfanoid habitus with known genotypes, in our 62 case series were evaluated retrospectively and compared with similar studies. Materials and Methods: Marfanoid habitus NGS multigene panel results, laboratory results, demographic data and photographs of our 62 case series, who were referred to the Medical Genetics outpatient clinic between 2016-2022 due to marfanoid appearance, were retrospectively analyzed. Results: In the results of the YND gene panel, variants were detected in 28 of our 51 cases, 4 of which were in the FBN1 gene, a clinically definite diagnosis in 16 cases, a clinical diagnosis with a high probability in 2 cases, and a clinical suspicion in 10 cases. The success rate of the panel was found to be approximately 54.9% when evaluated in terms of clinically certain, high probability and suspicious variants. The panel success rate is 31.3% when evaluated specifically for cases with a definite diagnosis according to the results of clinical evaluation and molecular analysis. In the whole exome sequence analysis (TED) analysis, 7 different variants were detected in only 6 different genes. Conclusions: As we mentioned in our study in cases with marfanoid habitus, the diagnosis process can sometimes be prolonged and the diagnosis of the cases may be incomplete. In terms x of the related syndrome group, it is very important to clarify the genotypic change in issues such as reducing the morbidity and mortality of the cases, revealing the etiology, obtaining appropriate genetic counseling, eliminating the anxiety caused by the wrong prediagnosis on the families, evaluating the family members at risk, and evaluating the risk of recurrence for the next generations. When evaluated together with the success rate in our study, our marfanoid habitus NGS gene panel seems quite successful and NGS analysis has a very important place in the diagnosis in similar syndrome groups. It was aimed to present a diagnostic test that can save time and cost in cases with the related phenotype, where cardiovascular and ocular system findings may be severe.