Sürdürülebilirlik kavramının geleneksellik ekseninde konut yapılarında incelenmesi, Eski Foça örneği
Examining the concept of sustainability in residential buildings on the axis of traditionality: the case of Eski Foça
- Tez No: 902457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mimari, geleneksel mimari, konut yapıları, Eski Foça, Sustainability, sustainable architecture, traditional architecture, residential buildings, Eski Foça
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı, günümüzde pek çok disiplinde ele alınan bir kavramdır. İklim krizinin artan etkisiyle sürdürülebilirlik kavramı daha da önem kazanırken, mimari anlamda da sıkça kullanılmaya başlamıştır. Sürdürülebilir mimari; yapıların çevreye duyarlı, ekonomik açıdan sürdürülebilir ve sosyal açıdan sorumlu bir şekilde tasarlanması ve inşa edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu tez, Eski Foça'da geleneksel ve 1960 sonrası modern konut yapılarının çevresel sürdürülebilirlik açısından incelenmesini temel alır. Amaç Eski Foça'daki bu yapıları sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlendirmek ve geçmişin bilgi ve deneyimlerini günümüz mimarisine adapte etme olanağını araştırmaktır. Eski Foça'nın zengin tarihsel ve kültürel mirası, geleneksel yapıların sürdürülebilirliğinin incelemesi için ideal bir ortam sunmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramının geleneksel mimariye olan etkilerini anlamak ve günümüz mimarisine nasıl entegre edilebileceği konusunda önemli bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir. Eski Foça'da gerçekleştirilen kapsamlı bir alan çalışmasına dayanan bu tez, sürdürülebilirlik kavramının geleneksel dokudaki varlığını, konut mimarisi üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Çalışma, geleneksel ve 1960 sonrası konut yapılarını karşılaştırarak, Eski Foça'nın geleneksel mimarisinin çevresel sürdürülebilirlik kapsamında pozitif katkılarını deşifre etmiş ve günümüz konut yapılarındaki eksiklikleri ortaya çıkarmıştır. Geleneksel mimari, sürdürülebilirlik ilkeleri açısından modern mimariye önemli bir örnek teşkil etmektedir. Elde edilen bulgular, gelecekteki kentsel planlama ve sürdürülebilir mimarlık çalışmaları için önemli bir referans kaynağı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability is a widely addressed topic across various disciplines today. With the increasing impact of the climate crisis, the concept of sustainability has gained even more importance and is frequently utilized in the architectural context. Sustainable architecture can be defined as the design and construction of buildings in an environmentally sensitive, economically viable, and socially responsible manner. This thesis focuses on examining the environmental sustainability of traditional and post-1960s residential buildings in Eski Foça. The aim is to evaluate these structures according to sustainability criteria and to explore the possibility of adapting the knowledge and experiences of the past to contemporary architecture. Eski Foça's rich historical and cultural heritage provides an ideal context for examining the sustainability of traditional buildings. This study aims to understand the impacts of sustainability on traditional architecture and to serve as a significant resource for integrating these principles into contemporary architectural practices. Based on comprehensive fieldwork conducted in Eski Foça, this thesis evaluates the presence of the concept of sustainability in the traditional fabric and its impacts on residential architecture. By comparing traditional residential structures with those built after the 1960s, the study deciphers the positive contributions of Eski Foça's traditional architecture in terms of environmental sustainability and identifies deficiencies in contemporary residential structures. Traditional architecture serves as a significant example for modern architecture concerning sustainability principles. The findings obtained provide a crucial reference for future urban planning and sustainable architectural practices.