Oltu taşının dielektrik özelliklerinin nem ve frekansa bağlı değişimlerinin incelenmesi
Investigation of the dielectric properties of oltu stone depending on humidity and frequency
- Tez No: 902474
- Danışmanlar: PROF. DR. HAZİRET DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Türkiye'nin 15 e yakın yarı değerli taşlarından bir tanesi olan oltu taşı (siyah amber)nın elektriksel özellikleri ve bu özelliğinin kullanım alanlarının araştırılması konusunda yapı¬lan herhangi bir çalışma bulunamamıştır. Bu çalışma, Oltu taşının dielektrik özelliklerinin nem ve frekansa bağlı değişimlerinin ölçülmesi ve teknolojik uygulamalarda kullanabilirliğinin araştırılması üzerine odaklanmıştır. Oltu taşı, endüstriyel alanda teknolojik ürünlerin geliştirilmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu taşın yüksek karbon içeriği, filtre malzemeleri, pigment ve boyalar, elektrot malzemeleri, katalizör taşıyıcıları, sürtünen yüzeylere sahip malzemeler ve kozmetik uygulamalarda önemli avantaj sağlayabilir. Malzemelerin dielektrik özellikleri, elektriksel olarak yük depolama, yalıtım, yüksek frekans, mikrodalga, optoelektronik, fotonik ve sensörler gibi teknolojik uygulamalarda kritik bir rol oynar. Dielektrik sabiti, dielektrik dayanıklılığı, dielektrik kaybı ve sıcaklık kararlılığı gibi özellikler, malzemeye ait karakteristik parametrelerdir. Bu tez çalışmasında Erzurum Bölgesi'nden temin edilen Oltu taşı numunelerinden kayaç ve pelet tipi iki farklı örnek hazırlanmıştır. Bu örneklerin bünyelerinde barındırdıkları farklı nem içeriklerine bağlı olarak dielektrik özellikleri 5Hz-13MHz frekans aralığına sahip HP 4192A LF Empedans Analizörü ile ölçülmüştür. Dielektrik ölçümlerden örneklere ait dielektrik sabitinin reel ve sanal bileşenleri, dielektrik kayıp ve numunelerde hangi tür kutuplanma mekanizmalarının baskın olduğu araştırılmıştır. Sonuç olarak, ölçümler, (10 kHz – 6,5 MHz) frekans aralığında veri salınımının minimum olduğu bölgede sınırlandırılarak kayaç numunesi için dielektrik sabitinin yaklaşık (3,2-4,4), pelet için ise (2,9-3,9) aralığında değiştiği bulunmuştur. Dielektrik sabitinin artan nem ile birlikte bir miktar büyüdüğü, fakat bu değişimin çok küçük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There has been no study found on the electrical properties and applications of one of Türkiye's nearly 15 semi-precious stones, the“Oltu stone”(black amber). This study focuses on measuring the changes in the dielectric properties of the Oltu stone with respect to moisture and frequency and investigating its usability in technological applications. Oltu stone has significant potential in developing technological products in the industrial field. Its high carbon content can provide important advantages in filter materials, pigments and dyes, electrode materials, catalyst carriers, materials with frictional surfaces, and cosmetic applications. The dielectric properties of materials play a critical role in technological applications such as electrical charge storage, insulation, high frequency, microwave, optoelectronic and photonic devices, and sensors. Characteristics such as dielectric constant, dielectric strength, dielectric loss, and temperature stability are characteristic parameters of the material. In this study, two different samples, rock and pellet types, were prepared from Oltu stone samples obtained from the Erzurum region. The dielectric properties of these samples, depending on their different moisture contents, were measured using an HP 4192A LF Impedance Analyzer in the frequency range of 5Hz-13MHz. The real and imaginary components of the dielectric constant, dielectric loss, and the predominant polarization mechanisms in the samples were investigated from the dielectric measurements. As a result, the measurements were limited to the frequency range (10 kHz – 6.5 MHz) where data fluctuation was minimal, and it was found that the dielectric constant varied approximately between (3.2-4.4) for the rock sample and (2.9-3.9) for the pellet sample. It was observed that the dielectric constant increased slightly with increasing moisture, but this change was very small.
Benzer Tezler
- Mineralogical and gemological investigation and genesis of Oltu stone (carbon black)
Oltu taşının (karbon karası) mineralojiksel ve gemolojiksel özellikleri ile oluşum kökeni
EYYÜP HİKMET KINACI
Yüksek Lisans
İngilizce
2013
Jeoloji MühendisliğiDokuz Eylül ÜniversitesiDoğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MURAT HATİPOĞLU
- Oltu taşı atıklarının geri kazanımı için safsızlıklarından arındırılması ve iyileştirilmesi
Purification and recovery of Oltu stone wastes
ÜMİT BORA AKBULAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Metalurji MühendisliğiAtatürk ÜniversitesiMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLŞEN TOZSİN
- Oltu taşı ile Rustaşı (Gürcütaşı)'nın jeolojik, mineralojik, gemolojik ve teknolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of geological, mineralogycal, gemologycal and technologycal properties of oltu stone and russia stone (Georgian stone)
VOLKAN ÇİL
Doktora
Türkçe
2013
Jeoloji MühendisliğiÇukurova ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Bölümü
PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Determination of agglomeration characteristics of Oltu-stone (jet stone) wastes
Oltu-taşı atıklarının topaklanma özelliklerinin belirlenmesi
MUHAMMAD RAHEEL BAWANI
Doktora
İngilizce
2022
Maden Mühendisliği ve MadencilikOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ İHSAN AROL
DOÇ. DR. GÜLŞEN TOZSİN
- Oltu taşlarının kalsinasyon kinetiğinin incelenmesi
Başlık çevirisi yok
IŞIK ÖZGEN
Yüksek Lisans
Türkçe
1996
Kimya Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiKimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMET GÜRGEY