Kur'ân'da sabır ve sabır-ecir ilişkisi
The relationship between patience and its reward in the Qur'an
- Tez No: 902656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Sabır, Ecir, Ahiret, Tafsir, Qur'an, Patience, Reward, Hereafter
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kur'ân-ı Kerim, insanları dünya ve âhiret mutluluğuna ulaştırmak amacıyla indirilmiştir. Nazil olduğu dönemden günümüze kadar, daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Bu süreçte farklı şekillerde yorumlar yapılmış ve bu alanda ciltler dolusu eserler ortaya konmuştur. Özellikle inananların ondan daha fazla yararlanması için çaba gösterilmiştir. Bir meselenin daha iyi anlaşılabilmesi için o konudaki anahtar kavramlar büyük önem taşımaktadır. Kur'ân-ı Kerim'de takva, ihlas, cihad, salih amel gibi birçok kelimeyi bizlere anlatmaktadır. Biz bu çalışmamızda Kur'ân'da ki sabır kelimesinin hangi anlamlara geldiğini ve sabrın ecrinin ne olduğunu tespit etmeye çalıştık. Girişte semantik analiz hakkında bilgiler vererek, sabır kelimesinin hangi yöntem ile açıklanacağına açıklık getirmeye çalıştık. Birinci bölümde sabır kelimesinin sözlük anlamlarını açıklarken, sabrın ilişkili olduğu ve zıt olduğu kelimelere değindik. Akabinde cahiliye döneminde nasıl algılandığından bahsettik. İkinci bölümde Kur'ân'da sabır kelimesi ve mahiyetinden bahsederek sabredilmesi gereken durumları izah etmeye çalıştık. Üçüncü bölümde ise sabra karşılık verilecek ecirleri ele aldık. Sonuçta ise sabır-ecir ilişki hakkında genel bir inceleme yaptık.
Özet (Çeviri)
The Qur'an was revealed to lead humanity to happiness in both this world and the Hereafter. Since its revelation until today, it has been studied from various perspectives to enhance its understanding. Throughout this process, various interpretations have been made, resulting in countless volumes of works. Special efforts have been made to ensure that believers can benefit more from it. Key concepts play a significant role in better understanding an issue. The Qur'an introduces many concepts such as taqwa, ikhlas, jihad, and salih amal. In this study, we aimed to identify the meanings of the term“sabr”in the Qur'an and the rewards associated with it. In the introduction, we provided information about semantic analysis to clarify how the concept of patience would be explained. In the first section, we explained the dictionary meanings of the term“sabr”and discussed the concepts it is related to as well as those that oppose it. Subsequently, we addressed how it was perceived during the period of ignorance (Jahiliyyah). In the second section, we discussed the term“sabr”in the Qur'an, explaining the situations in which patience is required. In the third section, we examined the rewards associated with the concept of patience. Finally, we conducted a general analysis of the concept of patience and the relationship between patience and rewards.