Kur'an-ı Kerime göre maddi ve manevi kazanç imkanları
Material and nonmaterial winning oppurtunities according to holy Quran
  1. Tez No: 739176
  2. Yazar: MERAL GEDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİ ZİYAETTİN COŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur‟ân, Kesb, Ticaret, Rızık, Nimet, Dünya, Ahiret, Maddî Kazanç, Mânevî Kazanç. sonra doldurulacaktır, Koran, Acquisition, Trade, Sustenance, Favor, Earth, Afterlife, Material Gain, Moral Gain lacaktır
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalıĢmanın yapılmasında temel amaç maddî ve mânevi kazanç imkânlarının Kur‟ân-ı Kerîm çerçevesinden incelenmesidir. ÇalıĢma da literatür tarama yöntemi kullanılmıĢtır. Temel tefsir kaynaklarına inilmiĢ, konu bağlamında; lügat, hadis, fıkıh, tez makale ve dergilerden faydalanılmıĢtır. Kazanç; kiĢinin eylemleri sonunda elde ettiği her tür maddî ve mânevî değerdir. Ġslâm iktisadının temelini oluĢturan kazanç Kur‟ân-ı Kerîm‟de türevleriyle beraber pek çok defa geçmektedir. Kur‟ân‟da kazanç; kesb, ticaret, mal, meta„, sa„y, rızık, ecir, fevz, iĢtira, amel, bey„, nimet, hars, kavramları ile ifade edilmiĢtir. Bu kavramlar kiĢinin gerçek anlamda maddî ve mânevî kazanımları olan günah, sevap, mal, mülk ve benzeri Ģeyleri ifade eder. Kur‟ân‟da kazançla ilgili bir de zıt anlamlı kavramlar vardır. Bunlar; hüsran, ceza, bâtıl, fesat, azap, buhl/Ģuhh gibi kavramlardır. Bu kavramlar kiĢinin maddî ve mânevî her tür kaybını ifade eder. Kur‟ân‟da kazancın hangi kavramlarla ifade edildiği, meĢrû ve meĢrû olmayan kazanma yolları, dünya kazancını oluĢturan maddî boyutu, ahiret kazancını oluĢturan mânevî boyutu, âyetler ıĢığında ele alınmıĢ ve gerçek kazancın dünyalık maddîyattan ziyade ahirette Allah‟ın rızâsını kazanmak olduğu anlaĢılmıĢtır. Bunun için de Allah‟a iman etmek, sâlih amel iĢlemek, can ve mal ile Allah yolunda cihat etmek emredilmiĢtir. Bu bağlamda ahiret yurdunun imarı dünya hayatının Kur‟ân-î ilkeler doğrultusunda ihyasıyla mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose in conduct of the study is to analyze moral and material gain opportunities within the scope of the Koran. Literature review method is used in the study. Main hermeneutics sources were applied within the context of the subject; dictionaries, hadith and fiqh texts, theses and articles were benefited from. Gain is all kinds of moral and material values that one acquired as a result of his/her actions. Underlying Islamic Economics gain, with its derivations, is mentioned in the Koran several times. Gain corresponds to concepts of acquisition, trade, property, commodity, effort, sustenance, wages, salvation, purchase, deed, price, favor, and accumulate. These concepts express one‟s moral and material acquisitions in real terms like committing a sin, acquiring merit, property and so on. There are also negative meaning words related to gain in the Koran. These are disappointment, punishment, invalid, depravement, torment and stinginess. These concepts state one‟s all kinds of losses. Which concepts used to express gain in the Koran, legitimite and illegitimite ways of gain, earthly gain forming the material aspect, aethereal gain forming the moral aspect are discussed in the light of the Koran and it is understood that the real gain is gaining God‟s sake hereafter rather than earthly gain. For this, believing in God, doing a good deed, jihad with property and lives in the way of God are ordered. In this regard, it is possible to construct afterlife by improving earthly life in accordance with Koranic principles.